2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Csak "nyomoznak" a fizetőképes kereslet után

Ami néhány éve még elképzelhetetlen volt az építőipar számára, az mára bekövetkezett. A gazdasági és pénzügyi válság ezt az ágazatot is agyoncsapta. Továbbra is haláltusáját vívja az egykoron legjövedelmezőbb befektetési ágazat. Az építkezéseken ma már csak mutatóba látni munkásokat. Legyen az Kárpátalja bármelyik városa, települése. Ahová nem olyan rég még áradt a külföldi tőke és a befektető, ma holdbéli táj.

A szakemberek egy része dráguló alapanyagokról és növekvő bérköltségekről beszél, holott nyilvánvaló, a hitelek hiánya tette be az ajtót az ágazatnak. A megye építőiparának állapota nem elszomorító, egyenesen katasztrofális, még akkor is, ha az érintett vezetők kozmetikázzák a helyzetet. Az érvényben lévő megszorító intézkedések visszafogják, egyszerűen nem engedik a lakossági kereslet fellendülését.

A használtlakás-piac ugyanebben a cipőben jár. Kínálat van, az árak legalább harminc–negyven százalékot estek, kereslet még sincs, nagyrészt a már elmondottak miatt. Az ingatlanirodák vezetői kétségbeesetten nyilatkoznak a kialakult helyzetről, nincs vevő, csak eladó, az pedig kevés még a létezésükhöz is. Nem csak az iparvállalatok, közülük is egyre több zár be. Ma legfeljebb két szalmaszálba tudnak még kapaszkodni: a lakásbérlésbe és a telekvásárlásba.

Ungvár környékén inkább a telkek kapósak

– Ha össze próbálom hasonlítani az elmúlt évet az ideivel – gondolkodik el Mendel Beáta, az ungvári Bea & com ingatlaniroda vezetője –, akkor azt mondhatom, hogy míg tavaly májusban egy, idén két lakást tudtunk eladni. A megyeszékhelyen leginkább a 25–50 ezer dollár közötti egy- és kétszobás "hruscsovkákat" keresik, azokból is az olcsóbbakat, azaz a földszinten és a legfelső szinten lévőket. Különbség van árban a tégla- és panelház, illetve a liftes és az anélküli lakótömbök között, no és persze a lakás állapota is sokat nyom a latban. A telkek viszonylag kapósak, ám a vevők is válogatósabbak. Megnézik, be van-e vezetve a víz, a gáz, a villany.

– Igényelhető-e ilyen célra banki kölcsön?

– Hónapok óta beszélik, hogy ismét beindul a banki hitelezés évi 24 százalékos kamatra. Konkrét példáról azonban még nem tudok beszámolni, ami azt jelenti, hogy még mindig csak szóbeszéd szintjén mozog a dolog. A jelentős árcsökkenés miatt a tulajdonosok nem is nagyon igyekeznek túladni az ingatlanon, inkább bérbe adják, arra számítva, hogy előbb-utóbb ismét emelkedni fognak az árak, bár ennek jelei ma még egyáltalán nem érhetők tetten. Tulajdonképpen ezt igazolja az a tény is, hogy meggazdagodási céllal külföldi állampolgárok szinte egyáltalán nem vásárolnak Kárpátalján ingatlant.

Munkácson harmadával estek az árak

– Munkácson legalább harminc százalékkal estek egy év alatt a lakásárak – mondta el lapunknak Szvitlana Pinyasko, a Majetok ingatlanközvetítő iroda vezetője. – Ha jól tudom, már csak öt ilyen iroda maradt a városban, mint a mienk. Az új lakások négyzetmétere 850, a használtaké 650 dollár körül mozog, családi házat nagyságtól és minőségtől függően 130 és 240 ezer dollár között lehet vásárolni Munkácson, ám a vevők száma szinte a nullával egyenlő. Az előrejelzések ennek ellenére drágulást jósolnak.

Érdekes adalékkal szolgált a témához Bohus Mária, Izsnyéte polgármestere, aki elmondta, hogy az elmúlt években, mivel a településükön az eladó falusi paraszti házak ára, amelyekhez szép porta is tartozik, húsz-huszonhárom ezer dollár között mozog, számos munkácsi "újgazdag" vásárolt Izsnyétén ingatlant. Viszont az eladó házak száma egyre fogy, mert megszűnt az át- és kitelepülés, az ott lakók a közelben találnak munkát, megélhetést.

Bereg-vidék: a hágón túlról jönnek a vevők

A beregszászi ingatlanpiac helyzetéről Tóth Gyula, a Geoplan+ ingatlanközvetítő iroda munkatársától kaptunk tájékoztatást.

– Úgy néz ki, a nyár meghozza a vásárlók kedvét. Mind a lakások, mind a családi házak iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Leginkább az uszoda környékén lévő lakások iránt érdeklődnek, ám azoknak meg is van az áruk. Míg a külvárosi lakótelepen 10–15 ezer dollárért lehet egy kétszobás lakást vásárolni, addig az említett telep közelében 25–30 ezerért. A dolog hátulütője: évekig kell várni a vevőre. A termálvíz miatt az ország belsejéből is sokan érkeznek, ám ők ma már többnyire csak bérlők.

– Mi mondható el a családi házakkal kapcsolatban?

– Az árcsökkenés itt is szemmel látható, s emiatt inkább a nagyobb területű iránt nőtt az érdeklődés, amelyeket 100–120 ezerre taksál a tulaj. Ennél már nemigen mennek majd lejjebb az árak, ezért most érdemes ingatlant vásárolni, már akinek van rá pénze. Beregszászban jelenleg legalább 150 családi ház vár új gazdára a város minden szegletében.

Tóth Gyulától azt is megtudtuk, hogy a vásárlók zöme ukrán állampolgár, de egyre több a magyarországi, sőt Európa más országaiból érkező befektető is. Sokan üzleti szempontból vásárolnak ingatlanokat 500 négyzetmétertől akár háromezer négyzetméterig. Többnyire valamilyen boltot, üzletet nyitnak.

A Beregszászi járás szinte minden településén sok az eladó ház. Azok a települések élveznek előnyt, ahol működik a falusi turizmus. Jellemző, elsősorban az ide érkező turisták köréből alakul ki a vevők nagy része.

– Sokan vágynak a csendre, a nyugalomra, főleg öreg napjaikra. Ezért a vidéken lévő házakat is általában belső ukrajnai nyugdíjas házaspárok veszik meg, de jön a fiatalabb korosztály is. Sokan kizárólag üdülőháznak vásárolnak ingatlant falun, az sem számít, ha rossz az út, hiszen a vevők terepjáróikkal bármilyen úton el tudnak menni. Jelenleg Makkosjánosiban és Borzsován a lekelendőbbek az ingatlanok. Falun ugyanis már tízezer dollárért lehet házat venni, a nagyobbakért ott is többet kérnek, de az már többszintes, hatalmas telekkel, kerttel.

Csillagászati árak a nagyszőlősi villanegyedben

Ugocsában is nagymértékben estek az ingatlanárak. Az ebben a bizniszben utazók egyöntetű véleménye szerint pang a piac, és amíg valami komoly változás nem történik a hrivnya árfolyamával, ez így is marad.

– Az árcsökkenés ellenére a nagyszőlősi ingatlanok többsége ma is megfizethetetlen – ecsetelte a kialakult helyzetet Olásin Mária, a járási ingatlan-nyilvántartó munkatársa. – A fizetőképes nagyszőlősi vásárlók viszont kivárnak. Többségük abban reménykedik, hogy még olcsóbbak lesznek és egyesek szorultságukban akár áron alul is hajlandóak majd értékesíteni a tulajdonukban lévő lakásokat. Az utóbbi hónapokban csak egy-két ingatlan és három-négy falusi porta cserélt gazdát. Mostanra még ez a meglehetősen alacsony forgalom is visszaesett. Pang a piac.

Ami az árakat illeti, Nagyszőlős zöldövezetében, a villanegyedben, jelenleg is 150–200 ezer dollárért várnak gazdára a családi házak. Az említett környéken a telekárak csillagászatiak, 1 ár közmű nélküli telek ára megközelíti az ezer dollárt. Aki viszont szerényebb és nem vágyik a villanegyedbe, a belvárosban valamelyest olcsóbban is megúszhatja az ingatlanvásárlást. 600–700 dollárt kóstál a panellakások négyzetmétere. A dolog érdekes aspektusa, hogy míg kertes házakból most is olyan a választék, mint tavaly, a panellakások terén visszaesett a kínálat.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó