2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
A természet játéka: borúra kánikula

Néhány napja még a télies koranyár, a töméntelen csapadék miatt bosszankodtunk. A megye egyes vidékeit áradások riogatták, házakat, termőföldeket öntöttek el belvizek és a megáradt patakok. Most pedig már rekord hőség riogat.

A forrósággal egyenes arányban nő az ásványvíz és az üdítő italok forgalma. Ungvár legtöbb bevásárlóközpontjában elsősorban a háromliteres kiszerelésben árult ásványvizeket vásárolják. A város egyik peremkerületében lévő szupermarket elárusítója szerint a kánikula idején a lehűtött kisebb kiszerelésű üdítők és fagylaltok a legkelendőbbek. Kevesebb fogy a rostos üdítőkből és a vodkából. A szerkesztőség közelében lévő bevásárlóközpontban hasonlóan tájékoztatták lapunkat: már az elmúlt két napban ásványvízből, sörből és fagylaltból a megszokott átlagnak a háromszorosát vásárolták. A tapasztalat szerint a forgalom a meleggel egyenes arányban nőni fog, míg a szeszes italoké általában csökken.

A hőség sajnálatos módon kihatással van a baleseti statisztikára is. A megyei állami közlekedésrendészet megelőzési osztályának tájékoztatója szerint a melegben a volán mögött ülőknél lankad a figyelem, nő a reakcióidő. Ilyenkor a gyorshajtásnak könnyen végzetes következménye lehet.

Anna Trofimcsuk rendőr őrnagy azt tanácsolja az autóval útra kelőknek, vegyenek maguk mellé egy-két palack ásványvizet. Ha nagyobb távolságra készülnek és a nappali forróságban is volán mögött kell ülni, tanácsos szellős, sehol nem szorító ruhát felvenni. A kényelmetlen öltözék ilyenkor rettenetesen zavaró és fárasztó.

Érdemes odafigyelni a parkolásra is, mondja a rendőrtiszt. A bezárt autóban véletlenül se hagyjanak állatot, de főleg ne kisgyereket, mert a szalonban percek alatt elfogy az oxigén és a szó szoros értelmében gyilkossá fokozódik a hőség.

* * *

Negatívan hat a meleg városaink levegőjére, mondta el lapunknak Vaszil Lobko, a megyei katasztrófa-elhárítási főosztály ökológiai laboratóriumának vezetője. A légtérben többszörösére nő a porkoncentráció. Gyenge légmozgás esetén a gépjárművek okozta légszennyezés még elviselhetetlenebbé válik.

* * *

Az igen meleg nyári hónapok a vakáció örömein kívül súlyos egészségi problémákat is jelenthetnek. Elsősorban a négyévesnél fiatalabb gyermekek, a 65 évesnél idősebbek, a túlsúlyosak vagy a gyógyszert szedők számára. Mire ügyeljünk, hogy kerüljük el a hőgutát? – kérdeztük Mihajlec Gréta családorvost.

– A tartós hőség és a testben keringő folyadék kis mennyisége hőkimerülést okozhat. Tünetei az erős verejtékezés, sápadtság, izomgörcsök, fáradtság, gyengeség, szédülés, fejfájás, émelygés vagy hányás. Elsősorban az idős, magas vérnyomásos embereket, valamint a szabadban fizikai munkát végzőket érinti. A hosszú ideig tartó izzadás bőrkiütést vagy görcsöket is okozhat.

Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagy melegben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet. Tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le, esetleg ültessük kádba. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatjuk, miközben legyezzük.

A hőséggel kapcsolatos betegségek elkerülése érdekében igyunk sok alkoholmentes folyadékot, pihenjünk gyakran kinti munka közben, pótoljuk a hiányzó só és ásványanyag mennyiségét, viseljünk könnyű öltözéket, zuhanyozzunk hideg vízben és ha tehetjük, tartózkodjunk légkondicionált helyiségben – ajánlja a szakember.

* * *

A rendkívüli időjárás nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, sajnos a mezőgazdaságban is fokozza a gondokat.

– Az elmúlt hetekben bőségesen hullott csapadék után beállt kánikula növeli a gombás betegségek és számos kártevő elszaporodását – mondta el lapunknak Novák András, a Nagyszőlősi Járási Növényvédelmi Állomás vezetője. – Járásunkban az ősziek esetében a legsúlyosabb a helyzet. A gazdák kifutottak az időből, nem mindenki tudta elvégezni a szükséges növényvédelmi munkákat, amiket sajnos most már utólag nem is lehet pótolni, így minőségi búzáról az idén nemigen beszélhetünk. Ami megterem, csak takarmánynak lesz jó.

Szenvednek a gyümölcsfák is, megjelenik a monília-fertőzés, az őszibarack fákon a levélfodrosodás (Taphrina), a kerti növények többségén pedig a rozsdafertőzés, amely ellen permetezéssel próbálkozhatunk. A peronoszpóra terjedése miatt veszélybe kerülnek a szőlőültetvények. A paradicsomon, az uborkán, különböző kártevők jelenhetnek meg, elszaporodhat a lisztharmatgomba, az orbánc stb. Levéltetvek jelenhetnek meg az őszibarack és a cseresznyefákon, a káposztafélék palántáit a fekete, a zöld és a szürke levéltetvek támadhatják meg. A ribiszkebokrok levelein megjelenő, vörös dudorokat ugyancsak az említett kártevők idézik elő, amiket a levelek fonákján találhatunk meg.

– Mindenképpen meg kell próbálni a védekezést – tanácsolja a szakember. – A mostani időjárás kedvez a meztelen csigák tömeges elszaporodásának. Ezek roppant falánk és egyáltalán nem válogatós kártevők, amelyek a növények leveleit annyira lerágják, hogy csupán a vastag erek maradnak épen. Megrágják és elpusztítják a csírázó magvakat, a laza szövetű gyökereket, a hagymákat és a gumókat is. A védekezés ilyenkor már kevésbé hatékony, ahogy a szólás mondja: eső után köpönyeg!

Balogh Csaba, Magyar Tímea, Nigriny Szabolcs

Szivattyúzzák a vizet az elöntött portákról

A megyei katasztrófa-elhárítási főosztály felhívja azoknak a kárpátaljaiaknak a figyelmét, akiknek otthonát, portáját a június elejei esőzéskor elöntötte a víz, hogy amennyiben valakinél szükséges a kút fertőtlenítése avagy a víz kiszivattyúzása a pincékből, hívják a főosztály 101, 66-01-14 vagy 66-07-01 segélykérő számait.

Marad a kánikula

– Előreláthatóan a hónap közepéig marad a 30 fok körüli kánikula. A megye sík vidékein, így a Beregszászi, Nagyszőlősi járásban néhány fokkal ennél is magasabbra emelkedhet a hőmérő higanyszála, ám hőségrekordra nem számítunk – prognosztizálja Vaszilina Bloh, a megyei meteorológiai központ helyettes vezetője. – Előrejelzéseink szerint rendkívüli viharok veszélye nem áll fent. Csak kisebb helyi zivatarok enyhíthetik a hőséget.

V. M.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó