2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Damoklesz kardja a zeneiskolák felett

Szűkebb pátriánk értelmiségének jeles képviselői fogtak össze, s nyilatkozatban tiltakozásukat fejezik ki megyeszékhelyünk polgármesterének egyik legújabb kezdeményezése ellen.

A nyílt levél szerint – amelyet Olekszandr Ledida kormányzónak címeztek – rossz döntés, hogy az ungvári várban székelő Kárpátaljai Megyei Honismereti Múzeum a megyei fennhatóságtól a város égisze alá kerülne. A tiltakozó nyilatkozat emellett számtalan, a művelődési szférát érő sérelemre is rámutat. És itt kaptam fel a fejem. Mégpedig azon a mondaton, hogy a tervek szerint az Ung-parti város két művészeti iskoláját, a Petőfi térit, valamint a belvárosban található, Csajkovszkij nevét viselő intézményt összevonják, és átviszik a Padijun ifjúsági-szabadidőközpontba. A felszabadult épületeket pedig a város vezetése eladná.

Néhány évvel ezelőtt már nagy port kavart a Petőfi téri zeneiskola bezárásának híre, akkor lapunkban is beszámoltunk arról, hogy többek között a helyi magyarság is kiállt az intézmény megmaradása mellett. Akkor sikerült megmenteni Ungvár tehetséggondozó iskoláját, ahol nem mellékesen, lánglelkű poétánknak a múzeuma is működik. Most azonban nem a bezárása, hanem egy másik zeneiskolával való összevonása borzolta fel a kedélyeket...

Az Ungvári Városi Tanács legutóbbi ülésén napirendi pontként szerepelt a művészeti iskolák sorsa. A jelen lévő tanintézetek képviselői előtt Szerhij Ratusnyak kifejtette, hogy az intézmények fenntartása a városnak évente 13 millió hrivnyájába kerül, ami a mostani gazdasági válság idején hatalmas kiadás a büdzsé számára. És érveit még hosszan sorolta...

Az oktatási intézmények összevonása, a kisebb falusi tanintézetek bezárása, vagy elemi iskolává való minősítése nem új keletű. Maga az oktatási miniszter is gyakran kifejti erről a témáról álláspontját. Dmitro Tabacsnik szerint magas szintű, az európai normákhoz igazodó oktatási színvonal csak ott lehetséges, ahol minden adott a tanuláshoz. A kis létszámú iskolák sok pénzbe kerülnek az államnak, a számítások szerint ötször annyiba, mint egy több száz tanulót oktató. Ugyanakkor egy település tanintézetének bezárása számtalan negatívumot is maga után vonna: sok helyen elhalna a már így is koldusbotra jutott kultúra, megszűnne a társadalmi élet... Ungvár 120 ezres lélekszámát figyelembe véve pedig a két művészeti iskola valójában inkább kevés, mint sok.

És még egy fontos dolog. Az egyik tanintézet kollektívájának negyven (!) százaléka a nyugdíjkorhatárt jócskán túllépő tanárból áll. Többek között őket akarták a reorganizáció után megérdemelt pihenésre küldeni. A polgármester nem is rejtette véka alá véleményét: a pedagógustársadalom ifjú tanárokkal szinte alig-alig gyarapszik. Nemigen lehet észérvet találni arra, hogy a vörös diplomával végzett fiatal pályakezdő miért szerepel évek óta a foglalkoztatási központ nyilvántartásában munkanélküliként?! Miért nem hajlandó a hetven és nyolcvan felé közeledő, már a dobogóra felmenni sem bíró "nagy öreg" átengedni számára a katedrát?

Nos, valljuk be, ha nem is mindenben, azért ebben egyet kell értenünk a megyeszékhely vezetésével.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó