2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Figyelő tekintet az emelt szintűn

Az emelt szintű érettségi szerepelt terítéken az ungvári Reform sajtóklub egyik legutóbbi összejövetelén, amelyen az Opora társadalmi szervezet és a Veszted emberjogi szervezet képviselői fejtették ki véleményüket. Szvjatoszlav Babilja és Volodimir Feszkov szólt a független tesztelés kezdetéről, az ez évi sajátosságokról és feltételekről. Utóbbi tájékoztatásából kiderült: a közvélemény-kutatók három éve monitoring alatt tartják a felvételit, a kérvények beadásától addig a pillanatig, amikor is a rektor kiadja a parancsot a diákok felvételére.

Szvjatoszlav Babilja kifejtette: az Opora Kárpátalján húsz megfigyelőt küldött az emelt szintű érettségire, akik a tesztközpontok 40 százalékába jutnak el. Feladatuk közé tartozik, hogy ügyeljenek a vizsgák megfelelő levezetésére, valamint hogy biztosítsák a felvételi kampány átláthatóságát. Utóbbi esetében jóval kevesebb idő áll az intézmények rendelkezésére, mint a múlt évben. Megfigyelőiknek joguk van részt venni a tesztíráson, az eredmények feldolgozásán, a fellebbezési bizottság ülésén és a felvételi bizottság munkájában is.

A megfigyelők a múlt évben a felvételi magas színvonalon történő lebonyolításáról beszéltek, emellett rámutattak néhány szabálysértésre is.

Az emelt szintű érettségin június 2–3–4-én ukrán nyelv és irodalomból, 7-én idegen nyelvből vizsgáztak. Biológiából ma kerül sor az eseményre. 11-én földrajzból, 14–15-én matematikából, 17–18-án Ukrajna történelméből, 21-én kémiából, 23-án fizikából tartanak tudásfelmérőt.

T. V.

Tízezrek maradnak távol

Az angol nyelvből megtartott emelt szintű érettségi tesztkérdései a vizsgázó diákok szerint sokban nem feleltek meg az iskolai programnak. A tanulók állítása szerint túlságosan nehéz volt az 51 kérdés, s olyan felkészülést igényelt, amelyet az idegen nyelvre szakosodott iskolák programjai tartalmaznak.

 Az Ukrán Központi Tudásfelmérő Központba egymás után érkeznek a felháborodott telefonok és írásos panaszok, amelyekben magyarázatot várnak az angol nyelvű teszt kérdései kapcsán felmerülő kifogások tisztázására.

Egyébként a hétfőn megtartott vizsgán a jelentkezők mindössze 87,7 százaléka volt jelen, vagyis az idei 433 ezer emelt szintű érettségizők száma – az ukrán nyelv és irodalom vizsgát is számítva – már közel 60 ezerrel csökkent. Az államnyelvből tartott tesztírásra 55 ezer diák nem ment el, vagy objektív okokból nem volt vizsgához engedve.

F. A.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó