2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
A negyedik leggyakoribb halálok

A világon 265 millió ember szenved diabéteszben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2025-ig számuk a duplájára nő. Ukrajnában, a hivatalos adatok szerint, közel egymillióan élnek együtt a cukorbetegséggel. Valójában azonban sokkal többen vannak. A betegség komolyságát jelzi, hogy a negyedik helyen áll az elhalálozások okát tekintve. A WHO ma már egyenesen diabétesz járványról beszél.

– Kárpátalján 28 198 beteget tartanak nyilván. Tavaly 3200 embernél diagnosztizálták a kórt. A diabétesz az emberek 90 százalékánál észrevétlenül, hosszú évek alatt alakul ki. A betegség szövődményei rendkívül komolyak: látásromlást, agyvérzést vagy szexuális zavarokat okozhat, de előfordulhat artériák szűkülete, illetve veseelégtelenség. Mivel a kór a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, s életre szóló kezelést igényel, igen fontos a korai felismerés – mondta el sajtótájékoztató keretében Joszip Picskar, az Ungvári Nemzeti Egyetem endokrinológiai tanszékének docense. A szakember elmondta, a betegségnek két típusa ismert: az 1-es típusú diabétesz: a kór ritkábban előforduló, főként gyermek- és ifjúkorban kialakuló fajtája. Oka többnyire a genetikailag erre hajlamos egyéneknél fellépő autoimmun folyamat, amely elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjeit. Ezt követően a beteg csak inzulin injekciókkal tartható életben.

A 2-es típusú diabétesz: a cukorbetegség főként felnőttkorban jelentkező, gyakoribb fajtája, amely az esetek többségében az életmód-problémák következtében – túlsúly, dohányzás, magas vérnyomás – fejlődik ki. Miután e káros tényezőkkel egyre gyakrabban, már korai gyermekkorban is találkozunk, nem ritka a huszonéves fiatalok körében jelentkező 2. típusú cukorbetegség.

A szakemberek szerint igen fontos a korai felismerés. Azonban helyes életmóddal, személyre szabott étrenddel és rendszeres vércukorméréssel könnyen elkerülhetők a veszélyek. Ehhez csak annyi tennivalónk van, hogy a patikában beszerezzünk egy vércukormérő készüléket és egyszerűen, fájdalommentesen használjuk. Ha rendszeresen mérjük vércukorszintünket, megelőzhetjük a baj – mondta el Szvitlana Kocsubajlo, a megyei Egészség-központ főorvosa.

Megyénkben hetedik éve működik a Diabetes társaság, mely idén is nyári iskolát szervez a cukorbetegek számára. A június 17 és 28 között Ökörmezőn nyitva tartó táborban pszichológusok, szociális munkások segítségével sajátíthatják el a betegek, hogyan élhetnek együtt egészségügyi problémájukkal, megtanulhatják a vércukor-ellenőrzés helyes módját – tájékoztatott Ljubov Dudas, a társaság elnöke, aki sérelmezte, hogy a cukrosoknak minden éven kórházba kell feküdniük rokkant státusuk meghosszabbítása érdekében. – Fölösleges eljárásról és pénzkidobásról van szó, arról nem beszélve, hogy ezek a páciensek olyanoknak a helyét foglalják, akik sokkal jobban rá vannak szorulva a kórházi ápolásra. Ezt meg lehetne oldani nappali ellátás keretében is. Ugyancsak felháborító és érthetetlen, hogy a nyári hónapokra megvonják betegeinktől az utazási kedvezményeket. Nem ártana módosítani a kialakult rossz gyakorlaton – adott hangot felháborodásának Ljubov Dudas.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó