2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Négymilliós az árvízkár

Elkészült a vidékünkre lesújtó június elei természeti csapás okozta károk előzetes felmérése.

Erről Ivan Busko, a megyei állami közigazgatás elnökének első helyettese számolt be a rendkívüli esetekkel foglalkozó szakbizottság ülésén.

Elhangzott, hogy június negyedikére virradóan a megye nyolc járására annyi eső hullott, mint máskor egy hónap alatt. Az özönvíz három megyei jogú várost és további negyvenkilenc települést sújtott. Több mint kétezer portát és hetvenhat lakóházat, valamint hatezer hektár termőföldet öntött el az áradat.

A kárfelmérés még folyamatban van, de az előzetes adatok szerint már biztos, hogy meghaladja a négymillió hrivnyát. Súlyos károk érték a vadállományt és az erdészeteket, de a legnagyobb veszteséget a mezőgazdaság szenvedte el.

A bizottság ülésén határozat született a további teendőkről. Egyebek között az érintett térségek számára tartalék üzemanyag készletet kell létrehozni, gondoskodni szükséges a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásáról, folytatják a kutak fertőtlenítését és a szivattyúzást a még víz alatt álló földeken, portákon.

Segélykérés a magyar károsultak érdekében

Segélykéréssel fordult Mikola Azarovhoz a megyei tanács elnöke. Mihajlo Kicskovszkij a miniszterelnökhöz intézett táviratában a szomszédos magyarországi megyék árvízkárosultjai számára kér segítséget. Amikor vidékünket és Ukrajna más megyéit sújtották nagy árvizek, Magyarország elsőként nyújtott felénk segítő jobbot. Most a szomszédjainknál van nagy baj. Kézenfekvő, hogy most mi siessünk segítséget nyújtani, fogalmazott levelében a megyei tanács elnöke.

B.Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó