2010. június 10., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 83-84. (946-947.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Vitamin
Mozaik
Sport
Szempont
Ínséges strandszezon elé nézünk?

Az utóbbi hetek elviselhetetlen esőzései után beköszöntött a nyár. A kedvező időjárás sokakat csábít a vízpartra. Ugyanakkor vidékünk évek óta strandínségben szenved.

– Mivel magyarázható a vidékünkön "tomboló" strandhiány?

– A legnagyobb problémát a rendezetlen tulajdonviszonyok okozzák. Bár egyszerűnek tűnhet az indok, ez viszont jóval bonyolultabb a látszatnál. Az élővizeket szegélyező partvonal többnyire az önkormányzat vagy a vízügyi hatóság felügyelete alá tartoznak. Az ilyen és hasonló partszakaszok Nyugat-Európában zömében magánkézben vannak, így ott az üzemeltetés is megoldott. Mivel nálunk nem tisztázottak a jogviszonyok a vállalkozók és a befektetők nem mernek belevágni hasonló vállalkozásokba. Ugyanakkor az önkormányzat és a vízügyi hatóság önerőből nem képes rendezni a problémát. Ma vidékünkön két minden előírásnak megfelelő szabadstrand működik. Persze úgynevezett illegális fürdőhelyben nincs hiány, ám ezeknél hiányoznak az alapvető szolgáltatások.

– Mi jelentheti a megoldást a patthelyzetre?

– Az önkormányzat a befektetővel összefoghat, és közös nevezőre juthat. A városnak kell megoldani, hogy a vállalkozók ne azért fizessenek, hogy a saját maguk által készíttetett táblákat leszúrhassák a földbe, hanem, hogy az általuk közölni kívánt információk ezeken a táblákon szépen, egységesen megjelenjenek. Ezzel szemben vannak ellenpéldák, mégpedig, hogy magánszemélyek kisajátítanak partszakaszokat. Az egyszerű emberek számára aztán ezek megközelíthetetlenekké válnak.

– Mit tehet az, aki mégis csobbanna?

– Az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították, élelmes a kárpátaljai ember és jobb híján "illegális" helyen fürdőzik. Az Ung, a Latorca, a Tisza, a Borzsa partján.

Sz. S.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó