2010. június 8., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 82. (945.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Mozaik
Sport
"Szép" új világ

Extrém UV-sugárzás, egész hónapon át tartó monszunszerű eső, áradások, belvizek, majd hirtelen elviselhetetlenül erős napsütés, rekkenő hőség. Terméketlenné váló föld, földönfutóvá lett emberek, tomboló járványok... Nem, a fentebbiek nem a legújabb hollywoodi katasztrófafilm elemei, hanem mára mindennapi életünk részei.

A rablógazdálkodás, a környezetromboló életmódunk következtében bekövetkezett globális felmelegedés jelei nap mint nap hallatnak magukról. Arra figyelmeztetnek, a tudósok "világvégét" jelző prognózisai egyre aktuálisabbá válnak. Míg Ukrajnában vagy a szomszédos Magyarországon fogy a népesség, a világon őrült ütemben növekszik. Ez a gyarapodás azonban szintén hozzájárul a Föld pusztulásához. Évente mintegy 10 millió hektár erdőt vágnak ki, a saverózió pedig évente 5 millió hektár termőföldet tesz pusztává. Kínában 57-szer, Európában 17-szer, Amerikában 10-szer, Ausztráliában pedig 5-ször gyorsabban pusztul a talaj a természetes regenerálódás üteménél. Tavaly mintegy 120 millió tonna biológiai hulladék keletkezett. A több milliárd tonna előállított élelmiszer ellenére 275 millió ember éhezik, köztük 180 millió gyermek. Egy nap alatt mintegy 20 ezer ember hal éhen a világon. Több mint másfél milliárdan nem jutnak ivóvízhez.

Az állatvilág sincs jobb helyzetben. Brit tudósok legújabb jóslatai szerint elképzelhető, hogy a tengeri teknősök hím példányai kipusztulnak, mivel a magasabb tengervíz-hőfok kifejezetten a nőstény példányok kifejlődésének kedvez. Az elemzés szerint hasonló veszélynek vannak kitéve a bálnák és a jegesmedvék is. A leginkább talán a költöző madarak veszélyeztetettek, mert az egyre inkább sivatagosodó Afrika, a növekedő Szahara nem kedvez az állatok életciklusának.

Egy három éve készült nemzetközi tanulmány szerint az éghajlati felmelegedés 10 éven belül visszafordíthatatlan lesz. A szerzők szerint hosszú száraz időszakok, alacsony termés, a tengerszint emelkedése és kiterjedt erdőpusztulások várhatók.

Szóval a "világvége" megállítását célzó teendők halaszthatatlanok. Ezzel már 1997-ben, a kiotói egyezmény aláírásakor is tisztában voltak. Az azóta eltelt évek bizonyítják, hogy a benne foglaltak kevésnek bizonyultak a felmelegedés megfékezésére, arról nem beszélve, hogy az USA és a legjobban fejlődő országok nem írták alá a dokumentumot. Ahogyan a tavalyi nemzetközi klímakonferencián sem történt áttörés. A világ vezető politikusai még mindig jobban tartanak az iparmágnások haragjától, mint a visszafordíthatatlan folyamatoktól. Pedig az üvegházhatás nem fog várni az országok egyetértésére. Jó lenne végre mindenkiben tudatosítani, hogy mindannyian egy levegőt szívunk. Az emberiség történelme során a természeti kincsek felélése mindig az adott civilizáció hanyatlását vonta maga után. Hacsak nem sikerült elvándorlással új erőforrásokra szert tennie. Csakhogy ma már nincs hová továbbállnunk!

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó