2010. június 8., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 82. (945.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Mozaik
Sport
Szak-Tár
Kötözzük a szőlőt

A szőlő kötözése most már mindenütt időszerű.

Úgy rendezzük el a hajtásokat és a leveleket, hogy minden levél a fény felé álljon. Jól hasznosíthatunk kötöző anyagként használt fóliazacskót, kiürült műtrágyás zsákot, ha csíkokra vágjuk. Előnyük, hogy nem sértik meg a vesszőt, rugalmasak és nem kerülnek pénzbe. Fejezzük be a hajtásválogatást, mert a nagyobbak eltávolításával már fölöslegesen nagy tápanyagveszteséget okozunk. A fiatal szőlőket nagy gonddal permetezzük.

Vigyázzunk a kacsatojással

A kacsatojás eléggé rosszhírű táplálék.

Gyakorta szalmonellával fertőzött, nyersen vagy nem eléggé sütve-főzve súlyos mérgezést okozhat. Emiatt sohase fogyasszuk nyersen, cukorral kikeverve a sárgáját krémnek vagy fagylaltnak. Legalább tíz percig főzzük keménnyé, úgy már biztonságosan fogyaszthatjuk, miként alaposan megsütött rántottaként is, mert a hő hatására a benne lévő káros baktériumok elpusztulnak.

Fejtrágyázzuk a paradicsomot

Amennyiben már a har-madik és negyedik virágfürt is kifejlődött, fejtrágyázzuk a paradicsomot.

Ehhez négyzetméterenként két és fél dekagramm pétisót használjunk. A második fejt-rágyázást ugyanilyen mennyiségben a nyolcadik virágfürt kialakulása után végezzük. Locsoljuk a para-dicsom palántákat hetente legalább kétszer a déli órák-ban. A folytonos növekedésű fajtákról az alsó fürtök alatti leveleket szedjük le.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó