2010. június 8., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 82. (945.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Mozaik
Sport
Mit tegyünk az esők után?

A hetekig tartó ítéletidő következtében számos kárpátaljai településhez tartozó mezőgazdasági földterület, illetve magánkert került víz alá. Tavaly megyeszerte a szárazság okozott gondokat, a vízelvezető csatornák rendbetételével senki nem törődött. Vannak növények, amelyek megmaradtak, de többségüket újra kell ültetni. A már kiültetett egynyáriak közül rengeteg egyszerűen "megfulladt".

Sajnos ilyen esetben már nem sokat tehetünk, legfeljebb bízhatunk az idő kedvezőbbre fordulásában, amit ígérnek is meteorológusaink.

No, de addig sem ülhet ölbe tett kézzel a gazda. Mihez is kezdjen?

A rengeteg csapadék a lejtős kertekben talajerózióval, a vízállásos területeken pedig a talajlevegő kiszorításával, gyökérfulladás által okozhat jelentős károkat. A túl sok csapadék tápanyaghiányt idézhet elő, mert a talaj makro- és mikroelem-tartalma felhígul, illetve kimosódik, így a vegetációs időszak alatt nem jut elegendő tápelemhez a növény.

A szakemberek szerint idén a korai érésű cseresznye és meggytermés is kevés és silány minőségű. Ennek oka, hogy a folyamatos esőzések miatt a lombozatot és a termést egyaránt növényi betegségek károsítják, a fák egy része vízben áll és egyszerűen kifordul a lazává vált talajból. Az előrejelzések szerint a később érő gyümölcsökből is kevesebb lesz, ami megemeli majd az árukat.

Komoly gondokat okoz az egyre erőteljesebb gyomosodás. Az agresszív allergén gyomnövények elszaporodása tovább nehezíti a helyzetet, irtásukat minél előbb kezdjük el. Jelenleg a legjobb vízgazdálkodású területek csapadékbefogadó képessége is a minimálisra csökken, ezért szinte kötelező a vízelvezető árkok tisztítása.

A kerti növények talaja számos helyen telítődött vízzel, amely gyökérfulladáshoz vezethet. Ennek egyik jele virágzó növények esetében az idő előtti virághullás. Legfontosabb teendő és követelmény, hogy mindenütt biztosítsuk a vízelvezetést. Ha edényekben tartunk növényeket és azokat eddig a földön tartottuk, most állítsuk kavicságyra, hogy az alján kiképzett nyíláson keresztül könnyen távozhasson a csapadék. Átültetéskor az edény aljára rétegezzünk tört követ vagy cserepet, ami segít, hogy a fölösleges víz minél könynyebben távozzon. Ha az edényes növények talajának felszínére agyaggranulátumot terítünk, az is segít elszívni a felesleges vizet. A granulátum később is hasznos, mert szabályozza, hogy a vízigényes növények talajrétege ne száradjon ki túl gyorsan. A golyócskák színe jelzi mennyire nedves a föld: a száraz golyó világos, míg a nedves sötétebb színű.

A bakhátas talajművelés, a szakszerűen kialakított magas ágyás csökkenti a károkat, mert jobb lesz a talaj vízelvezetése. Miután a talaj a csapadék hatására fellazul, a fák gyökerestül kifordulhatnak a földből. Ezért ajánlatos kertünk fiatalabb fáit megkarózni, mert így később az esetleg érkező viharos szél sem tudja kitépni őket.

A felesleges vizet kapálással és planírozással a mélyebb talajrétegekbe vezethetjük, de azt is tartsuk szem előtt, hogy a kapálás a talajerózió veszélyét is növeli. A szintbehozás megakadályozza, hogy pocsolyák, vízállásos helyek képződjenek. A talajba juttatott szerves anyagok pedig a talajszerkezet javításán keresztül segíthetik a vízelvezetést. A sorok között kialakított vízelvezető árkok is jó szolgálatot tesznek.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó