2010. június 8., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 82. (945.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Mozaik
Sport
Menekülni nem az EU-ba érdemes

Hatezer euró – ennyi fejpénz járna minden tagállamnak, ha befogad egy Európai Unión kívülről érkező menekültet. De kiket részesítsenek előnyben: nőket, kizsákmányolt gyermekeket vagy egyes nemzetiségeket? – teszi fel a kérdést a Népszabadság.

Finoman szólva nem jeleskedik a menekültek befogadásában az Európai Unió. 2008-ban a világ országai (az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint) 65 ezer menekültnek kínáltak letelepedési lehetőséget – ám az unióban ezek közül csak 4378 személy telepedett le. A huszonhét EU-tagállamból eddig csupán tíz vett részt valamilyen letelepítési akcióban.

Egy kis ösztönzés nem árt – gondolta az Európai Parlament (EP), amely nemcsak megszavazta a közös uniós letelepítési program létrehozását, de mindjárt gondolt a lényegre is: a pénzre. Az unión kívüli menekülteket beengedő tagországok az első évben fejenként hatezer eurót kapnának, a második évben ötezer, utána négyezer euró járna. A jogszabálytervezet szerint a "bevételt" fenntartható letelepítési programok kidolgozására kellene költeni.

S hogy ki előtt tárja ki kaput Európa? Ebben már eltérnek a vélemények. Az EP-képviselők a nőkre és a gyermekekre fordítanának nagyobb figyelmet (főként, ha fizikai vagy szexuális erőszak áldozatai), a tagállamok politikusaiból álló tanács viszont a földrajzi eredetnek és a menekültek nemzetiségének tulajdonítana nagyobb jelentőséget.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó