2010. június 8., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 82. (945.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Mozaik
Sport
Valaki nem mond igazat!
Reflexió a Pünkösdi királyok kontra helyi kiskirályok című írásra

A Guti Pünkösdi Napok körül kialakult cécó ismét megosztotta a község lakosait. Az amúgy is feszült hangulatot tovább fokozta a Kárpátalja című lapban megjelent írás, amely a "több ezer embert megmozgató népszerű rendezvény ellehetetlenítésével" vádolta meg a helybelieket. De lássuk, mi is történt az ominózus rendezvényen a Kárpátalja tudósítójának szemüvegén keresztül nézve.

"Idén már az esemény előkészítése sem ment zökkenőmentesen, hiszen a szervezést bonyolító KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete (KMKSZ BKSZ), élén Sin József elnökkel egészen pünkösd vasárnapjáig nem kapott választ arra a levélre, amelyben a Szövetség kérte, engedélyezzék a rendezvény lebonyolítását a helyi iskola területén. Mint Sin József lapunknak elmondta, ez a halogató eljárás már csak azért is érthetetlen volt, hiszen korábban személyesen tájékoztatta terveikről Ihor Szviscsót, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal új vezetőjét, akinek nem volt ellenvetése ezzel kapcsolatban...

...A KMKSZ BKSZ-nél úgy látják, nem is a közigazgatás vezetői, hanem Gut és a járás UMDSZ-es politikusai, s a hozzájuk húzó hivatalnokok igyekeztek megakadályozni a sikeres, s ezért általuk már régóta ellenérzéssel szemlélt rendezvényt."

A fentebb megfogalmazott információ egyáltalán nem helytálló, hiszen a rendezvény lebonyolításának engedélyezését a KMKSZ guti alapszervezete (elnöke Balogh Attila) kérvényezte (!) a helyi tanácsnál, amely az ukrajnai önkormányzati törvény értelmében egyedüli joghatósága a nevezett engedélyek kiadásának. A tanács végrehajtó bizottsága még 2006-ban a járási tanács határozata, illetve a járási oktatási osztály rendelkezése alapján (amelyek éppen a KMKSZ kezdeményezésére megtiltották minden, nem oktatással kapcsolatos rendezvény lebonyolítását a közoktatási intézmények területén) úgy döntött, hogy a községben rendezendő tömegrendezvények lebonyolítására a focipályát és a községi klubot jelöli ki. 2010 májusában a végrehajtó bizottság a KMKSZ guti alapszervezetének beadványára válaszolva a Guti Pünkösdi Napok lebonyolítására a már korábban megjelölt helyszíneket jelölte ki, az erről szóló értesítést ajánlott levélben meg is küldte az érintettnek. A helyi rendezvények lebonyolításának engedélyezése az önkormányzatok (nem pedig a közigazgatási hivatal) hatáskörébe tartozik, amivel az állítólagos "levél" szerzői is tisztában lehettek. 2003–2005-ben a szervezők hasonló kérésükkel a Guti Községi Tanácshoz (a polgármesteri tisztséget ekkor Sin József töltötte be) fordultak, amelynek végrehajtó bizottsága nem csak az engedélyeket adta ki, hanem a rendezvénysorozat programját is jóváhagyta.

Miért van szükség az önkormányzati engedélyre? A hatályos jogszabályok értelmében a beadott kérelem és a vb-határozat alapján fordul az önkormányzat a járási belügyi osztályhoz, hogy az biztosítsa a törvényességet és a jogrendet a rendezvény helyszínén. Hasonlóképp a végrehajtó bizottság döntése alapján lehet a rendezvény helyszínén lévő közétkeztetési, illetve kereskedelmi egységek tevékenységét "legalizálni", hiszen azok ellenkező esetben helyi illetéket kötelesek befizetni a költségvetésbe.

Mint a fentiekből kiderült, a rendezvényt senki sem akarta "megfúrni", mindössze törvényes kereteket kívántak biztosítani annak lebonyolítására. Úgy látszik azonban, hogy az ukrajnai törvények betartása csak akkor érdeke valakinek, ha abból haszna származik. Erről az embernek akaratlanul is George Orwell híres regénye, az Állatfarm jut eszébe, amelyben a nevezetes Hétparancsolatban a számtalan javítás és befestés után csak egyetlen mondat maradt: "Minden állat egyenlő. De egyes állatok egyenlőbbek a többieknél!"

"Így történhetett meg, hogy amikor vasárnap a szervezők és a résztvevők a Guti Általános Iskolához vonultak, annak minden bejáratát zárva, lelakatolva találták, ami egyébként sohasem szokott előfordulni. Az ünneplő közönség ezután a kerítés "hiányosságait" kihasználva mégis bevonult az iskolaudvarra, ahol sor kerülhetett a pünkösdi király és királynő megválasztására" – folytatódik az ominózus írás.

Ha olvassuk a szöveget, az embernek az az érzése támad, hogy betörés krónikáját lapozgatja. Miután nem kaptak engedélyt az általuk kiválasztott helyszínre, a szervezők úgy döntöttek, hogy megmutatják, mint Brezsnyev a Nyugatnak (a beszédben kilátásba helyezett "Kuzkinu maty"-ról azok azt hitték, hogy valami titkos csodafegyver), hogy nekik pedig nem parancsol az önkormányzat, és ott tartják meg az ünnepségüket, ahol akarják. Olyan volt ez, mintha valakinek megtetszene a szomszéd szépen gondozott pázsitja, és ezért úgy dönt, hogy a tulajdonos beleegyezése nélkül ott tartja a hét végi partiját.

"Miközben javában zajlottak az ünnepi rendezvények, a faluban megjelent a rendőrség, mivel meg nem erősített hírek szerint valaki feljelentette az iskolaudvarra "behatolókat" – írja a Kárpátalja.

Mivel a szervezők nem rendelkeztek az önkormányzat engedélyével, az iskola területére való "bepakolás és rendezkedés" a betörés, a törvénytelen behatolás határait súrolta. Valószínűleg arra sem volt engedély, hogy a villamoshálózathoz csatlakoztassák a felszereléseket, illetve a vendéglátóipari egységek berendezéseit (ez utóbbi villanylopás néven szokott bekerülni a jegyzőkönyvekbe, amelyet az áramszolgáltató többnyire pénzbüntetéssel szankcionál). Összességében az lett volna a meglepő, ha a rendőrség nem száll ki a helyszínre, hiszen a hasonló bejelentésekre azonnal reagálniuk kell...

"Az éjszaka folyamán valamilyen módon lekerült a lakat az iskola kiskapujáról, így legalább az a méltatlan állapot megszűnt, hogy a vendégeknek a sövény résén keresztül kelljen megközelíteni a rendezvények helyszínét" – derül ki továbbá a cikkből.

Mivel a tanintézmény vezetősége tanult a múlt évi eseményekből, amikor szintén engedély nélkül tartották meg az ünnepséget a szervezők, ezért az iskolásoknak a tanév egyik utolsó napját takarítással kellett tölteniük, s úgy döntöttek, hogy bezárják a kapukat. Ez azonban nem jelentett akadályt senkinek, mivel "valamilyen módon" a lakatok egymás után kétszer is eltűntek (helyben persze tudják, ki volt az a "copperfield david", aki leverte azokat).

"Az ínyenceket a bográcsos- és saslikkóstoló verseny résztvevőinek étkei várták, továbbá meg lehetett ízlelni a Guton elmaradhatatlan gombás ételeket is. Aki megszomjazott, az a büfék kínálatán túl a tájjellegű borokból is kortyolhatott" – írják.

Az utóbbi elolvasása után az ember alkalmasint felkapja a fejét: szeszesital forgalmazása egy oktatási intézmény területén? De hát nem voltak ott a gyerekek, mondaná valaki! Persze, azonban a hatályos törvény kimondja: oktatási intézmény 200 méteres körzetében tilos szeszes italok forgalmazása, még csak kóstolgatás céljából is.

A településre látogatók közül többen jelezték, hogy nem igazán díjazták azt a szervezői felhívást, hogy aki beveri a polgármester ablakát, nagy tapsot kap. Szerencsére senki sem élt a "felkínált tájjellegű programmal". "Csak" az iskola ablakát verték be.

Zubánics László

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó