2010. június 8., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 82. (945.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Mozaik
Sport
A civil szféra lehetőségei

Tiszapéterfalva adott otthont a Kárpát-medencei Civil Egyeztető Fórum kárpátaljai regionális tanácskozásának, amelynek alapgondolata a civil együttműködés összehangolása volt. Illyés István polgármester megnyitó beszédében köszönetet mondott a Magyar Köztársaság kormányának a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásáért.

Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) elnöke vitaindítójában a XX. századi civil kezdeményezésekről szólt. Mint elmondta, 1944-et követően a rendszer nem igazán tolerálta a különböző szervezetek, egyesületek működését, így csupán a 70-es évek végén jöhettek létre a városokban a közművelődési és irodalmi körök.

A civil szféra esélyei a Kárpát-medencében, civil érdekvédelem a magyarság körében címmel Bodó Barna, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének elnöke, a Sapientia Egyetem professzora tartott előadást. A civil szervezetek esélyei az elmúlt években jelentősen megnőttek, hiszen számos esetben olyan feladatokat vállalnak fel és valósítanak meg, amelyek kimaradnak mind a politika, mind pedig az önkormányzat látókörén kívül esnek.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó