2010. június 8., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 82. (945.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Mozaik
Sport
EU-s delegáció járt Kárpátalján

Az Európai Uniónak évek óta működik ukrajnai képviselete is, noha az ország nem tagja az uniónak. A fő cél a lakosság felvilágosítása, hogy minél többet tudjanak a közösségről. Ezt a célt szolgálja az évente megrendezett Európa-napok is. Kárpátaljára most látogatott el először a kijevi EU-képviselet legfelső szintű vezetése. Kétnapos itt-tartózkodásuk során a tizenöt fős delegáció felkereste azokat a helyszíneket, ahol az elmúlt időszakban EU-s projektek valósultak meg. Találkoztak diákokkal is, s kötetlen beszélgetések során próbálták felderíteni a fiatalok véleményét az unióról.

A hivatalos program első pontja az Ungváron épülő szlovák iskola megtekintése volt, ahonnan útjuk Olekszandr Ledidához vezetett.

A megyei állami közigazgatás vezetőjével többek között szó esett a gyümölcsöző együttműködésről.

A delegáció tagjai az Ungvári Nemzeti Egyetem közgazdasági karán, majd Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán hosszasan elbeszélgettek a diákokkal. Ellátogattak a polgármesteri hivatalba, majd megtekintették az Európa–Magyar Házat, ahol Kocsis Mária, a KAMOT Jótékonysági Alapítvány elnöke kalauzolta őket. Kincs Gábor, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alelnöke, Beregszász alpolgármestere egy rövidfilm segítéségével mutatta be a várost, szólt a történetéről, a prioritásokról, jövőbeni terveikről. Kárpátalja fellendülő turizmusáról Tarpai József, a Kárpátaljai Turisztikai Információs Központ vezetője irodájában tájékoztatta a delegáció tagjait. A nap az Aisberg vállalat megtekintésével zárult, ahol Alter Ferenc tulajdonos kísérte végig, majd invitálta borkóstolásra a vendégeket.

Másnap megtekintették a Dercenben lévő katonatemetőt, Munkácson találkoztak Lengyel Zoltán polgármesterrel. Felkeresték a megyei gyermekkórházat is, ahol évek óta nagyrészt európai uniós projektek segítségével tudják megvalósítani a fejlesztéseket, illetve az osztrák alapítású Fischer sílécgyárat. Técsőn elsősorban a Tisza-hídra voltak kíváncsiak – amely gyakorlatilag a semmibe vezet –, mivel el szeretnék érni, hogy az Esztergomot a felvidéki Párkánnyal összekötő Mária Valéria-híd mintájára Ukrajna és Románia között megépülne és megnyílna az utazók előtt ez a híd. A magyar, portugál, román, finn, osztrák, német, angol, lengyel, szlovák, cseh és ukrán nagykövetek, attasék aknaszlatinai ismerkedésük után Máramarosszigetre utaztak.

H. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó