2010. június 8., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 82. (945.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Mozaik
Sport
Szempont
Mit hozott a száz nap?

Egyre gyakoribb, hogy elemzők különböző szempontok szerint részletes vizsgálatnak vetik alá az új vezetés első száz napját. Viktor Janukovics elnökké választása óta ez az időintervallum elmúlt, jómaga értékelte is a kezdeti időszakot. Ám hitelesebb, ha ezt más teszi meg. Vajon mit tud felmutatni Ukrajna új elnöke?

– Hogyan értékelhető az első száz nap?

– Viktor Janukovics győzelmével új politikai stílus és vonalvezetés rajzolódik ki. Ennek főbb jellemvonása a dinamizmus, a központi hatalom koncentrációja és az államszerkezet működőképességének javítása. A száz nap során mindezek kézzelfogható megnyilvánulásait már érzékelhettük. Ebben benne volt a gyors kormányalakítás, az ahhoz szükséges parlamenti többség megteremtése és néhány egyéb fontos intézkedés. Az ukrajnai kisebbségek, közte a kárpátaljai magyarság szempontjából ezek között számos pozitív előjelűt találunk, itt elsősorban a nemzetiségi oktatással kapcsolatos lépésekre gondolok.

– Csak pozitívumokat tapasztalt?

– Az ország irányíthatóságának helyreállítását üdvözlendőnek tartom, de az erőteljes centralizáció magában hordozza az autoritarizmus kialakulásának veszélyét. Már a száz nap alatt számos szakértő, megfigyelő hívta fel a figyelmet például a szólás- és a gyülekezési szabadság szavatolása körüli visszásságokra.

– A gazdasági élet területén előre vagy inkább hátra léptünk?

– Gazdasági szempontból nehéz értékelni az elnök és a kormány munkáját. Elsősorban azért, mert kénytelenek kényszerpályán mozogni, másrészt nehéz előre jelezni a két fő irányvonal – a gazdasági reform és a meglévő helyzet konzerválása – vetélkedésének eredményét. E száz napban mindkettő jelen volt. Az ország szinte teljesen híján van fejlesztési forrásoknak, befektetési lehetőségeknek, ezért a gazdasági reform elengedhetetlen része kell hogy legyen a gazdasági tevékenység feltételeinek radikális javítása, a tőkevonzerő növelése.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó