2010. június 8., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 82. (945.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Mozaik
Sport
Beregrákos halastóvá változott

A májusi áradás nyomai még el sem tűntek, az elmúlt hétvégén ismét víz alá kerültek Beregrákos kertjei, az áradat több család otthonába is betört. A község és környéke még tegnap is tengernek tűnt, melyben hajóként horgonyoznak a házak, gazdasági épületek.

– Először május közepén öntötte el a víz a falu jelentős részét – mondja Kohutics Dezső, a Munkácshoz közeli település polgármestere. – Akkor hétszáz portán okozott károkat a természeti csapás. Még fel sem ocsúdtunk sokkos állapotunkból, máris jött az újabb ár.

Péntekre virradóra a környéken négyhavi átlagnak megfelelő mennyiségű csapadék hullott. Az aznapi áradat azt is elpusztította, amit az előző meghagyott. Ha május derekán csak a falu egyik oldalát érte a csapás, a mostani már senkit és semmit nem kímélt. A károk felmérése jelenleg is tart, de sok helyen még mindig víz alatt a porta, a kert, ami hátráltatja a munkát.

A településen éjjel-nappal dolgoznak a katasztrófa-elhárítás egységei, ahol lehet, szivattyúzzák a vizet a pincékből. A hétvégén Volodimir Antonec, helyettes katasztrófa-elhárítási miniszter is Beregrákosra látogatott, hogy tájékozódjon a legnagyobb károkat elszenvedett kárpátaljai településen kialakult helyzetről.

Szombaton segélykérő telefont kaptak a munkácsi katasztrófa-elhárítók. Egy beregrákosi nő panaszolta, hogy a házukba betört a víz és idős, mozgáskorlátozott édesanyja életveszélybe került. A bajba jutottat végül a mentők a kezükben vitték biztonságos helyre. Az ár körülvett egy másik lakóházat is, ahonnan szintén evakuálni kellett az embereket.

– Nem tudjuk, meddig állhatnak még ellen az átázott falú épületek – mondja Vass János Jenő helyi lakos, az UMDSZ beregrákosi szervezetének elnöke. – Az emberek kétségbe vannak esve. Sokaknál odavesztek a bútorok, berendezések. Mivel a földek nagy részén még mindig áll a víz, az idei termésből nem lesz már semmi. Bajba került a községháza és környéke is. A lakosság az első hívó szóra kivonult és homokzsákokból épített nyúlgáttal próbálta védeni a fenyegetett épületeket. Önfeláldozásukért a sajtón keresztül mond nekik köszönetet a falu vezetősége.

Miközben szombaton már kezdett apadni a víz, vasárnapra virradóan újabb árhullám érte el a falut. Vass János Jenő értetlenkedik:

– Fura ez a víztömeg, mert nem a veszélyt jelentő Latorca felől jött, hanem az ellenkező irányból. Arrafelé viszont két halastó található. Nem tudjuk bizonyítani, de erős a gyanúnk, onnan engedték ránk az áradatot. Ezt látszik alátámasztani, hogy a víz rengeteg halat sodort magával. Méretes pontyokat lehet mostanság fogni az elárasztott zöldségágyak között.

A meteorológia látszólag kedvezni fog az elkövetkező napokban. Ám a beregrákosiak nem örülnek az előrejelzésben ígért kánikulának, mert a nagy hőségben megfő, elpusztul az is, amit az ár meghagyott.

Balogh Csaba

P. S. A cikk már nyomdakész állapotban volt, amikor kaptuk a hírt a megyei katasztrófa-elhárítási főosztály sajtószolgálatától, hogy az a mintegy 90 000 köbméter víztömeg, mely vasárnap reggelre öntötte el a település 81 lakóházát és 400 portáját, egy Klacsanó közelében lévő halastóból származik. A tó felelőtlen, százak életét és javait veszélyeztető tulajdonosát keresi a hatóság.

Kis híján elsodorta őket a Tisza

A megyei katasztrófa-elhárítási főosztály sajtószolgálatának tájékoztatója szerint megyénkben 33 lakóház, 2010 porta, közel 1200 pince és 3000 hektár termőföld van még mindig a víz fogságában.

A mentőalakulatok egyikének Bedőházán kellett két bajba jutott asszony segítségére sietni, mert elsodorta őket a Tisza. Az asszonyok lovas fogattal akartak átkelni a tajtékzó folyón, de a víz lovastól elsodorta őket, a szekér a hídlábnak ütközött és darabokra tört. Miközben az asszonyok kétségbeesve kapaszkodtak a fogat roncsaiba és a hídszerkezetbe, a bakon ülő fiatalember kivergődött a partra. Segélykérésére csak egy kerékpáros reagált, aki riasztotta a katasztrófa-elhárítókat. A mentők létrát és hevedert bocsátottak le és sikeresen kiszabadították a nőket szorult helyzetükből.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó