2010. június 5., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 81. (944.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Fegyver- és óvszerarzenál

High-tech felszereléssel a focihuligánok és a terroristák ellen, 42 millió óvszerrel az AIDS-fertőzés ellen – Dél-Afrika minden téren bebiztosítja a világbajnokságra érkező focistákat és a mintegy félmillió szurkolót. A brit sportriporterek azonban semmit sem bíznak a véletlenre: speciális harctéri kiképzéssel felvértezve utaznak a vb-re.

Ez lesz az eddigi legbiztonságosabb foci-vb – szajkózzák hónapok óta a dél-afrikai szervezők. Ennek azonban már az ellentmondani látszik, hogy még el sem kezdődött az egyhónapos sportesemény, de a házigazdákkal való barátságos mérkőzésre érkező kolumbiai focisták ötcsillagos szállásáról már elloptak 2800 dollárt.

A hotel vezetősége azzal védekezett, hogy nehéz ellenőrizni a migráns szállodai takarítókat, ám a sajtóhír hallatán az USA már megkongatta a vészharangokat, és alapos figyelmeztetést adott ki állampolgárainak. "Vezetés közben tartsd zárva a kocsiajtót és -ablakot, ne hagyj elöl pénztárcát, mobilt, bőröndöt, kézitáskát, légy óvatos a közlekedési lámpáknál, piros lámpánál hagyj a kocsidnak menekülési útvonalat, gyanakodj a balesetnek tűnő közlekedési akadályokra, amelyek akár megrendezettek is lehetnek, maradj együtt a többiekkel, ne sétálj esténként, ne viselj drága ékszert" – hangzik néhány jó tanács. Mindeközben a dél-afrikaiak szerint a labdarúgó-vb-re érkező külföldieknek – egy olyan országban, ahol a statisztikák szerint naponta átlagosan 50 embert gyilkolnak meg – csupán a páviántámadásoktól kell tartani, ugyanis a majmok előszeretettel rohamozzák meg a turistákat élelemért.

A házigazda mindenesetre átment a vizsgán. A FIFA rábólintott a terrorfenyegetés, a huliganizmus és más bűncselekmények ellen hozott, 146 millió dollárra rúgó biztonsági tervre. Hogy mennyire fog ez a gyakorlatban beválni, arról 54 ezer rendőr és 90 millió dollárba kerülő biztonsági felszerelés (10 vízágyú, új helikopterek, 100 BMW, jet-skik, gyors helyzetváltoztatásra képes motorcsónakok /ún. speed boat/, nagy teljesítményű mentőautók, a legmodernebb bombahatástalanító felszerelés stb.) fog gondoskodni.

Pár napra Kabullá alakult át az angliai Hertfordshire egyik zöld területe, ugyanis a foci-vb-re utazó brit újságírók és sportriporterek speciális katonai kiképzést kaptak.

A brit újságírók, tudósítók egyéni kérésre akár testőrszolgálatot, valamint a szállodai szobákhoz 24 órás biztonsági szolgálatot is igénybe vehetnek otthoni biztonsági cégektől. Az újságírók, kommentátorok fél napra vagy egész napra (a hotelbe való visszaérkezésig) képzett testőrt bérelhetnek, akiknek a díja (az utazás és ellátás költsége nélkül) egy hétre 9 ezer fontra rúg.

Az örömlányok is javában készülődnek a foci-vb-re. Előreláthatóan a világ számos országából – különösen Kelet-Európából – közel 40 ezer prostituált érkezik Dél-Afrikába abban bízva, hogy az egyhónapos sportrendezvény kiváló munkalehetőséget kínál számukra. Ahhoz, hogy megfelelő legyen az AIDS elleni védelem is, Nagy-Britannia is besegített a dél-afrikaiaknak: a szervezők kérésére a britek 1,5 millió dollár értékben küldtek óvszert.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó