2010. június 5., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 81. (944.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Csúszó és farkas

Akit a kígyó megmar, az a csúszótól is fél, tartja a közmondás. Nos, nem véletlen, hogy nagyon érzékenyen reagálunk minden olyan hírre, információra, mely arról szól, hogy – ismét – megrongálták egyik-másik múltunkat és jelenünket bizonyító emlékművünket. Például arra, hogy valaki ismét kezet emelt a megyeszékhelyen álló Petőfi-szoborra.

Összeszorul a szív és az ököl, hiszen az utóbbi években, évtizedekben nemegyszer került sor vandál támadásra ellenük: jusson eszünkbe a dorongos támadás a beregszászi Petőfi-szobor ellen, az ungvári szobor festékkel való leöntése, a podheringi oszlopon álló tábla széttörése. És persze ne feledkezzünk el a legtöbbet szenvedett vereckei emlékműről.

Az összefüggések miatt is elborul az agy, hiszen a magyarság szempontjából sorsfordító napok után és előtt érkezett e bejelentés. A magyar parlament pár nappal korábban fogadta el a kettős állampolgárságról szóló törvényt, döntött arról, hogy június 4-e ezek után a Nemzeti Összetartozás Napja lesz. És pár nappal a szomorú, 90. évforduló előtt.

Ez alkalommal azonban szerencsére tévedett az, aki megpróbált összefüggéseket keresni. Az információ enyhén szólva is túlhevítettnek bizonyult. Nem magyarellenes cselekedet, hanem az idő vasfoga tette meg a magáét. Ennél talán csak az a jobb hír, hogy minderről a sajtó is, jelen esetben a Kárpáti Igaz Szó, korrektül beszámolt.

Mi van ugyanis, ha ez az álhír szárnyakat kap? Nos, újabb feszültséget okoz a kárpátaljai magyar közösségben, válaszként akár tettleges ukránellenességet hozhat Magyarországon. S bizony akár diplomáciai bonyodalmakat is előidézhet, amire most nemigen van szüksége egyik ország újonnan megválasztott vezetőjének sem. Mindezt csak azért mondom, mert csínján kell bánni a sértésekkel is, és a hírhozóknak is alaposan meg kell győződniük azok valós vagy vélt állapotáról.

Ha tényleg történnek magyarellenes dolgok, azokat nem szabad elhallgatni, azokat világgá kell kürtölni, azok ellen a leghatározottabban tiltakozni kell. Ha viszont akkor is siránkozunk, amikor nincs rá okunk, előbb-utóbb nem vesznek komolyan minket, még a jó szándékú emberekből is ellenérzést váltunk ki. S ha ne adj ég, valóban jön a farkas, akkor már senki sem hiszi el igazunkat.

Kőszeghy Elemér

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó