2010. június 5., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 81. (944.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Kijev: fő a semlegesség

Ukrajna nem kíván csatlakozni semmiféle katonai-politikai szövetséghez, így a NATO-hoz sem. Az ukrán parlament erről szóló törvénytervezetét a 450 képviselő közül 253 támogatta. Első olvasásban elfogadta az ukrán parlament azt a törvénytervezetet, amely megakadályozhatja a NATO-tagságot, és megerősíti "el nem kötelezett" jogállását.

Az Oroszországgal való közeledés politikáját folytató Viktor Janukovics államfő kezdeményezésére benyújtott jogszabálytervezet meghatározza az ukrán nemzetpolitika alapelveit, egyebek között kimondja, hogy Ukrajna megőrzi "az el nem kötelezettség politikáját", azaz "nem csatlakozik katonai-politikai szövetségekhez", köztük a NATO-hoz sem – áll a Legfelső Tanács honlapja által közzétett szövegben.

"Az elnök azt javasolja, hogy vegyük le a napirendről a NATO-csatlakozás kérdését, amely megosztja az euroatlanti integrációt többségében ellenző ukrán társadalmat" – mondta Mikola Azarov kormányfő a parlamentben a törvénytervezetet ismertetve.

Az ország európai uniós tagságra törekszik, ám nem kötelezi el magát sem Oroszország, sem a NATO mellett. Ukrajna szeretné megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat, mihelyt megkötik a társulási szerződést az Európai Unióval – ezt már Kosztyantin Hriscsenko külügyminiszter közölte. Ukrajna és Brüsszel jelenleg a társulási szerződésről tárgyal, amelyet 2011 közepéig szeretnének lezárni.

"A társulási szerződés megteremti majd a feltételeket, amelyek mellett – megfelelő dinamizmus és a megfelelő belső reformok esetén – Ukrajna teljesíteni tudja majd a koppenhágai kritériumokat és pályázhat az uniós tagságra" – hangoztatta az ukrán diplomácia vezetője.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó