2010. június 5., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 81. (944.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Megállt az ész az esszénél

Közel 19 ezer diák maradt távol a június másodikán kezdődő ukrán nyelv és irodalomból tartott emelt szintű érettségi első napján, adta hírül az osvita.ua internetes hírportál. A tesztíráson a 433 ezer jelentkezőből 18 722 tanuló nem kapott lehetőséget, hogy idén felmérhesse tudását államnyelvből. A legtöbben Lemberg megyében (93,1 százalék), a legkevesebben Luhanszk megyében (84,2 százalék) írták meg az ukrán tesztet. A legidősebb vizsgázó 64 éves volt.

Az idei tesztírás sem volt mentes a problémáktól. Aki egy perccel is később érkezett a megszabott időpontnál, a vizsgabiztosok már nem engedték be a terembe. S szép számmal akadt olyan fiatal is, aki nem vitte magával a fényképpel ellátott szertifikátját. A megfigyelők puskázásról, a kérdések kicsempészéséről, súgásról, mobiltelefonon kért segítségről is beszámoltak. Sőt, közel ötven esetet jegyeztek fel, amikor a vizsgázó tanuló helyett más ült be az iskolapadba.

Közben Igor Likarcsuk sajtótájékoztatón próbálta cáfolni azokat a híreket, miszerint az emelt szintű érettségi feladatainak megoldásai már az interneten keresztül megvásárolhatók. Az Ukrán Tudásfelmérő Központ igazgatója aláhúzta: a tesztlapok egy különleges plombával, és más biztonsági eszközökkel vannak ellátva, amelyeket lehetetlen anélkül kinyitni, hogy ne vennék észre a idegenkezűséget.

Jelen sorok írója az Ungvári 19. Számú Középiskola előtt toporgott. A tanulókat egy közel kétméteres fegyveres őr egyenként engedte be az ajtón, ahol az előtérben a vizsgabiztosok tüzetesen átnéztek minden kötelező iratot, s akinél hiányosságot találtak, azt azonnal visszafordították. Amikor fényképet próbáltam készíteni a termüket kereső tanulókról, majdnem kiverték a kezemből a gépet. A durva hangnemre fordultam meg, és próbáltam menteni a fotómasinámat. "Hogy képzeli, azonnal tűnjön el innen, itt tilos a fotózás..." – ripakodott rám a többdioptriás szemüveget viselő "pedagógus", s mikor már az őr megmarkolta a karomat, jobbnak láttam táskám mélyére rejteni a gépet.

A feladványok megoldásai késő este persze már letölthetők voltak a világhálóról, nyilván azok nagy örömére, akik egy vagy két nappal később írták meg az ukrán vizsgát.

– Az irodalmi kérdések között szerepelt például, hogy ki volt az első írója az újkori ukrán irodalomnak. Erre nem tudtam a választ, csak tippeltem – mondja Pukman Márk, az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola végzőse, aki a Huszti 4. Számú Középiskolában írta meg a vizsgatesztet. –A fogalmazásba bele sem kezdtem, mert csak annyit értettem belőle, hogy az "én' a témája. Bízom benne, hogy a nyelvi feladványokra helyesen válaszoltam, hiszen elég könnyűek voltak. Több helyre is szeretnék jelentkezni felvételire: Munkácsra az állategészségügyi kolledzsbe és a beregszászi főiskola földrajz szakára.

– Én 176 szót írtam az esszére, aminek az volt a vezérgondolata, hogy nem mindenki olyan mint én, hanem különbözőek vagyunk. Az irodalmi kérdésekben volt egy, amiről nem is tanultunk. Ez az Intermezzo című (Mihajlo Kocjubinszkij írta – a szerző), aminek az íróját kellett eltalálni – fejti ki a szintén szlatinai Fiú Georgina, aki ugyancsak Munkácsra készül, könyvelői szakra.

Az idei ukrán tesztvizsga irodalmi kérdései zömmel a kortárs irodalomra épültek, a nagy klasszikus, Sevcsenko mindössze egy kérdésben szerepelt, állították a vizsgázók. Különös figyelmet kaptak az ukrán irodalom női alkotói: Leszja Ukrajinka, Lina Kosztenko, Marko Vovcsok és Olga Kobiljanszka minden harmadik kérdésben szerepeltek. Egy feladatnál a Van Gogh-ról szóló részletben a publicisztikai stílust kellett felismerni, ami sokaknak okozott fejtörést, mondták az ukrán tesztvizsgáról kijövő tanulók, akik a majd két hét múlva kihirdetésre kerülő eredményekig még izgulhatnak egy kicsit a többi választott tesztvizsgán is...

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó