2010. június 5., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 81. (944.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Életeket mentett a beregszászi "seriff"

Már esteledett, amikor Ivan Fedinisinec, a beregszászi rendőrkapitányság körzeti főmegbízottja, vagy ahogy szakmai körökben mondják: seriffje elindult külvárosi otthonából. A Vérke hídjához közeledve csoportosulásra lett figyelmes.

Az emberek idegesen rohangáltak fel s alá, közben a megáradt folyó felé mutogattak. A rendőrtiszt megállt, hogy megtudja, mi történt. Lenézett a hídról és megpillantotta a vízben a kerekeivel égnek meredő személygépkocsit. Az autó mellett a vízben állva kisfiúval a nyakában egy férfi és kisgyerekét kétségbeesetten feje felé tartó nő kiabált segítségért. Beragadtak az iszapba és mozdulni sem tudtak.

Ivan felmérte a helyzetet és a vízbe vetette magát. Legelőször a fiatalasszonyt és gyermekét helyezte biztonságba. A férfival és a kisfiúval meggyűlt a baja. Azok ugyanis sokkos állapotba kerültek és görcsösen kapaszkodtak a gépkocsiba. Amikor végre sikerült őket is kihúzni a vízből, rászólt a parton tétlenkedőkre, próbálják betakargatni, felmelegíteni a gyerekek erősen lehűlt testét.

A rendőrtiszt pedig visszafordult, mert még egy nő kapálózott kétségbeesetten a zavaros vízben. Vele volt a legtöbb gond, mert hisztérikus rohamot kapott és kapálózásával a mentésére siető életét is veszélybe sodorta. Végül sikerült megnyugtatni és kimenteni a bajbajutottat. Furamód senki nem telefonált elsősegélyért, az is a "seriffnek" jutott eszébe.

Fedinisinec ekkor vette észre, hogy a kimentett férfi karján a kisfiúval igyekszik kereket oldani ahelyett, hogy a gyerekkel törődne, akinek közben meleg száraz holmit hoztak a közelben lakók. A rendőr megragadta az illetőt, az emberek gondjára bízta a fiúcskát, s várta az elsősegélyt. A mentők először az erősen lehűlt gyerekeket szállították kórházba.

Az eset körülményeinek vizsgálata során kiderült, a bajbajutott 32 éves István ittasan vezette gépkocsiját. Aznap vendégségben volt náluk a sógornője és a férfi ennek örömére rendesen felöntött a garatra. Amikor a rokonok indulni készültek, a kapatos házigazda felajánlotta, hazaszállítja őket. A biztonság kedvéért a felesége is velük tartott két gyermekükkel. István az alkoholtól nekibátorodva a kelleténél nagyobb erővel nyomta a gázpedált. A hídhoz érve az autó megcsúszott a vizes útburkolaton és irányíthatatlanná válva előbb a hídlábnak csapódott, majd megpördülve a levegőben a Vérkébe zuhant.

A járműben ülők isteni szerencséjére az ütközéskor kinyílottak az ajtók és mindannyian kiestek az autóból, mely a tetejére fordulva elmerült. Nagy szerencséjük volt, hogy épp arra járt a beregszászi seriff.

Az autó tulajdonosát ittas vezetésért vonják felelősségre. Ám az igazsághoz tartozik, hogy a szóban forgó hídnak nincs védőkorlátja. Persze, nem kizárt, hogy a karambolt szenvedők épp a hiányosságnak köszönhetik, hogy ép bőrrel úszták meg a kalandot.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó