2010. június 5., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 81. (944.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Hír-Tár
Iskolások a konzulátuson

A beregszászi konzulátus nyílt napján a huszti magyar iskola néhány diákja nyerhetett betekintést a kulisszák mögé. Az iskolásokat Csizmadia Róbert vezető konzul tájékoztatta tevékenységükről, az elmúlt év adatairól, illetve arról, hogy hogyan juthat egy gyerek magyarországi vízumhoz. Mint kiderült, többségük már járt Magyarországon, ismerik a lehetőségeket, és tervezik, hogy a jövőben is felkeresik az anyaországot. – A gyerekek nagy érdeklődéssel nézték meg számítástechnikai felszereléseinket, és azt az eljárást, amivel a konzuli alkalmazottak a munkájuk során dolgoznak. Megmutattuk nekik például azt, hogyan készül el a vízum, a beutazási engedély. Szerény könyvajándékkal búcsúztunk kis vendégeinktől – mondta Bacskai József főkonzul.

Az élhetőbb környezetért

Az EuroClip-EuroKapocs Közalapítvány, az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott, Határon átnyúló együttműködés fejlesztése a magyar–ukrán határtérségben program keretében valósul meg az Élhető környezetért című projekt. Az Ungváron megtartott tanácskozáson szó esett a Tisza medrének tisztán tartásáról, a Kárpátok Eurorégió környezetvédelmi projektjeiről, egy határon átnyúló nemzeti park kialakításának lehetőségéről, a felszíni vizek szennyeződésének monitoringjáról, a határ menti vizek minőségmegőrzéséről, a környezeti kárelhárításról (a nagybocskói favegyikombinát példáján), a Felső-Tisza árvédelmi rendszeréről és annak nemzetközi összefüggéseiről.

Nagy fogás

Összesen huszonkilenc millió forint értékű illegális cigarettaszállítmányt foglaltak le, illetve négy ukrán állampolgárságú férfit állítottak elő a héten a kölcsei határrendészeti kirendeltség, valamint a fehérgyarmati kapitányság rendőrei közösen. Az egyik csempészautót, benne 10 370 doboz dohányáruval Mánd és Penyige között tartóztatták fel, a másikat, melyben 32 970 doboz cigaretta volt, Nábrád külterületén állították meg. A jövedéki termékkel kapcsolatos nyomozást mindkét esetben a Vám- és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala folytatja, tudatta lapunkkal Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Grúz rabló

Csak ki akarta szellőztetni a fejét és járni szeretett volna egyet az a beregszászi férfi, aki az útszélen parkolt le gépkocsijával. Ám alig lépett ki az autóból, egy fiatalember vetette rá magát. Megfenyegette a döbbent autóst és elrabolta a táskáját, melyben fontos iratok és jelentős összegű készpénz volt. A sértett feljelentése nyomán a rendőrök őrizetbe vettek egy huszonnyolc éves grúzt, akinél megtalálták az elrabolt holmit.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó