2010. június 5., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 81. (944.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Szélsőségek korát éljük?

Monszunszerű esők, áradások, hektárok ezreit elárasztó, a gazdák életét keserítő belvíz jellemezte az idei májust. Eddig június sem különb. Szokatlan és kellemetlen az ilyen időjárás vidékünkön. Mivel magyarázhatóak az egyre gyakoribb szélsőségek?

– A meteorológia tud-e választ adni a kérdésre?

– Valóban rengeteg, korábban csak elvétve tapasztalt szélsőséges megnyilvánulást produkált térségünkben a természet. Az utóbbi húsz évben például forróbbak voltak a nyarak, mint korábban, elmosódott az évszakok közötti határ. Mindebben kétségtelenül szerepe van a globális felmelegedésnek – mondta Vaszilina Bloh, a megyei meteorológiai központ helyettes vezetője.

– A rendkívül csapadékos májust állítólag az izlandi vulkánkitörésnek köszönhetjük.

– Nem hiszem, hogy ez okozná az anomáliát. Tény viszont, hogy harminc éve nem volt ilyen csapadékos májusunk. A kiadós zivatarok, felhőszakadások persze csaknem minden évben előfordulnak. Nagy esők voltak például 1984-ben, 1998-ban és 2002-ben, de az, hogy az egész hónapban zuhogjon, valóban rendkívüli.

– Vidékünkön a sok eső rendszerint kiadós árvizekkel jár.

– Ezúttal szerencsénk volt. A csapadék ugyanis nem egyenlő eloszlásban hullott. Miközben az Ung és a Latorca völgyében az ilyenkor szokásos mennyiség két-háromszorosa esett, a Tisza felső folyása mentén viszont alig volt több eső, mint más években. Hétfőre virradóra például Csap térségében negyven milliméter csapadékot mértek, ami egyhavi mennyiségnek felel meg. Ott mintegy hétszáz porta áll most is vízben.

– A hőmérsékleti értékek terén milyennek mondható az idei május?

– Csak a fagyosszentek idején voltak szokatlanul hideg éjszakák és nappalok. Különben a hőmérséklet megfelelt a sokévi átlagnak.

– Milyen lesz a június?

– A hétvégén felmelegedés kezdődik és öt-hat napon át igazi strandidőnek, 26–28 fokos nappali melegnek örvendhetünk. Az előrejelzés azonban a továbbiakban is sok csapadékot ígér.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó