2010. június 5., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 81. (944.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Az idejében észlelt méhnyakrák gyógyítható

Az onkoginekológiai megbetegedések mára nem csupán egészségügyi, hanem szociális és demográfiai problémát is jelentenek. Az elmúlt években csak a huszonévesek körében háromszor több lett a méhnyakrákos esetek száma.

Ukrajnában évente ötezer új méhnyakrákos beteget vesznek nyilvántartásba. Százezer lakosra átlagosan 19–20 eset jut, míg számos európai országban, többek között Finnországban ez a szám 4–6. A legbosszantóbb, hogy ez a negatív statisztika megfelelő szintű felvilágosító munkával elkerülhető lenne, országszerte ugyanis 12 ezer szülész-nőgyógyász, valamint 120 onkonőgyógyász működik – mondta el Ljudmila Vorobjova professzor, az egészségügyi minisztérium főonkoginekológusa ungvári sajtótájékoztatóján.

A kárpátaljai helyzetet Nyina Kubas, a megyei onkológiai gondozó osztályvezetője ismertette. Mint kiderült, megyénkben évről évre nő a méhnyakrákos hölgyek száma, s a statisztikák arról tanúskodnak, hogy jóval meghaladják az országos mutatókat: százezer lakosra nálunk 29,9 beteg jut. A probléma elsősorban abból adódik, hogy a nők túl későn, többnyire a kór 3–4. stádiumában fordulnak orvoshoz, amikor kezelésük már túl költséges, s igen alacsony a túlélési arány. Holott, amint azt egy 2004 óta vezetett statisztika bizonyítja, az 1. stádiumban észlelt betegek gyógyulása százszázalékos.

– Tavaly 135 új beteg fordult hozzánk, közülük 40-en a végső stádiumban. Ezen a rossz beidegződésen kellene végre változtatni, a nőknek meg kell érteniük, hogy ha ők saját maguk nem törődnek egészségükkel, azt rajtuk kívül senki sem teszi meg.

Akár van panasza valakinek, akár nincs, évente egyszer mindenképpen fel kell keresnie a nőgyógyászt, hogy biztos lehessen abban, semmi sem veszélyezteti – figyelmeztetett a megye főonkoginekológusa.

A kór elsődleges kiváltójáról, a human papilloma vírusról Natalija Vologyko, a Lvivi Nemzeti Egyetem onkológiai tanszékének docense beszélt. A papilloma olyan vírustörzs, mely a hámsejteket támadja meg és ezekben szaporítja saját magát. A HPV a legelterjedtebb szexuális úton terjedő kórokozó, mely legtöbbször tünetmentes. Egyébként a nők kilencven százaléka hordozója, s bár a szervezet immunrendszere az esetek többségében legyőzi, egyes típusai méhnyakrákhoz vezethetnek. Jó hír, hogy már Ukrajnában is beszerezhető a vírus elleni oltóanyag. Az oltás három dózisból áll, egy adag ára 380 hrivnya. Ám míg számos országban részben vagy teljes egészében állami támogatást élvez, Ukrajnában saját erőből szerezheti be, aki élni szeretne vele.

A szakemberek hangsúlyozták, fontos lenne a lakosság folyamatos, nem csupán évi egy-két alkalommal történő tájékoztatása a megelőzésről, valamint az iskolai felvilágosító munka. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy napjainkban a fiatalok már 12–14 éves korukban elkezdik a szexuális életet, így az ezzel járó veszélyek ismertetésének ezt jóval meg kell előznie.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó