2010. június 5., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 81. (944.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Szempont
90 év – mi az, ami megmaradt?

Tegnap volt kilencven éve, hogy aláírták a trianoni békediktátumot. A döntés gyászos következményeként Magyarország elvesztette területének kétharmadát, magyarok milliói kényszerültek kisebbségi sorsba. De mi az, amit Trianon nem tudott tönkretenni?

– Mi az, ami a nemzet szétszakítottsága ellenére megmaradt, amin a határok sem tudtak változtatni?

– Megmaradt az anyanyelv, ami – elsősorban – összetartja a közösséget. És a közös történelmi múlt. Bár ezt sokan cáfolni akarják, de hát nekik is tudomásul kell venniük, hogy több mint ezer évet nem lehet kitörölni a történelemből. Megmaradt a megmaradás egyik alappillére, a közös kultúra is. És igen, kilencven év elteltével is megmaradt az egységes tervezés, a közös jövőkép vágya és igénye. A kapcsolatok ma is elevenen élnek az anyaország és az elszakított nemzetrészek között. Remélem, az európai uniós tagság segítségével szellemileg és kulturálisan egységesek maradnak. Egyelőre szó sem lehet a trianoni szerződés megmásítására irányuló erőszakos cselekményekről. Az idő megmutatja, mi lesz ennek a további sorsa. Bízom benne, hogy a nemzeti összetartozás fog győzni.

– Az ítélet, illetve az azóta eltelt évtizedek milyen válaszfalakat húztak a nemzetrészek közé?

– Úgy látom, hogy nem húzott, és nem is tartanám jónak, ha húzott volna. Ahogy említettem, egységes maradt a nemzet és annak kultúrája. Az más kérdés, hogy más-más kulturális, nyelvi és egyéb hatások érik az elszakított közösségeket Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában vagy éppen Ausztriában. Megemlíthetem azt is, hogy ugyebár különböző államokhoz kell igazodniuk, eltérő gazdasági és szociális helyzetben és politikai környezetben élnek. De az életnek az ilyen aspektusai nem húztak kordonokat a nemzetrészek közé. Mindezek ellenére "megfogyva bár, de törve nem" a határon túli magyarság igyekszik megőrizni nemzeti identitását. Ami a legfontosabb: megmaradtunk magyarnak!

T. V.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó