2010. június 5., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 81. (944.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Árny-oldal
Sport
Ítéletidő: bajban a gyermekkórház

Tegnap és az azt megelőző 24 órában monszunszerű eső zúdult vidékünkre. A csapadék mennyisége területi eloszlásban változó volt, de a legtöbb eső ezúttal is az Ung völgyében hullott.

A megyeszékhelyen épületek és porták tucatjait öntötte el az ár. Az Ung vize rövid idő alatt mintegy két métert emelkedett és elöntötte a mélyebben fekvő területeket. A megyei katasztrófa-elhárítási főosztály tájékoztatója szerint Szerednyén homokzsákokkal védekeznek a Velja patak áradása ellen. Munkács térségében mintegy két métert emelkedett a Latorca vízszintje. A felhőszakadás következtében víz alá került a megyei gyermekkórház alagsora és konyhája.

A töméntelen csapadék miatt árhullám keletkezett a Tisza felső folyása mentén is. Tegnap reggelre a folyón levonuló víztömeg Técső térségében elöntötte az árteret. Felsőremetén a Borzsa riogatja a települést 620 centiméteres vízállással. Bilkén, Nagykomjáton, Nagycsongován, Komlóson és más településeken több száz portát öntött el az ár. Víz alá került a Nagyszőlős és Salánk közötti közút egy jelentős szakasza. Az elkövetkező napokban az árhullám eléri Csap térségét, ahol a Latorca tetőzését 730 centiméteres vízállással várják. A térségben elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A szakemberek a helyzet javulására számítanak, mivel a meteorológiai előrejelzés szerint a hétvégén szárazabb légtömegek érik el a Kárpát-medencét, megszűnik a csapadék és erőteljesebb lesz a nappali felmelegedés.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó