2010. június 3., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 79-80. (942-943.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Mozaik
Vitamin
Sport
Som és Nagydobrony készülhet a nagydöntőre
A zuhogó esőben is kiválóan teljesítettek a kárpátaljai reménységek

Beregszászban hetedik alkalommal került megrendezésre a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság megyei döntője.

Az eső sem szegte kedvét és nem lanyhította küzdeni akarását vidékünk labdarúgó-palántáinak. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) koordinálásával öt járásban a selejtezők során közel 40 közép- és általános iskola csapata mérte össze erejét. A két korcsoportból 10 alakulat jutott a döntőbe. A középiskolások közül: Nagydobrony, Beregrákos, Kaszony, Visk és Tiszaújlak, az általános iskolásoknál pedig Nagydobrony, Csongor, Som, Visk és Tiszaújlak. Igazi presztízsharc folyt a pályán, hisz a döntőnek nem kis tétje volt: a nyertes utazik a magyarországi fináléra.

A döntőt megtisztelte jelenlétével Kű Lajos, az Alapítvány igazgatója, a Ferencváros egykori játékosa, Várhidi Pál, az Aranycsapat egykori kitűnősége, Pető János, a beregszászi konzulátus konzulja, ott voltak a szervezést magukra vállaló közösségek képviselői: Gajdos István, Beregszász polgármestere, Nagy György, az UMDSZ koordinátora.

Gajdos István köszönetet mondott az Aranycsapat Alapítványnak, hogy hoszszú ideje a Diákbajnokság lebonyolításával is a nemzet egységének megteremtésén fáradoznak. Az ifjú futballistákhoz szólva a polgármester azt kérte, mutassanak szép futballt, sok góllal kápráztassák el a nézőket.

Kű Lajos, a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot határok feletti nemzetegyesítésnek nevezte. – A futballal eggyé akarjuk tenni a szétszakított nemzetet, és tesszük ezt az egész nemzet javára – hangsúlyozta az elnök.

A kezdőrúgást Várhidi Pál végezte el. A zuhogó eső ellenére remek iramú és kiélezett meccseken dőlt el a továbbjutás sorsa. Az általános iskolák között a harmadik helyen a nagydobronyi csapat végzett, másodikként zárt a csongori együttes, a győzelmet a beregsomiak szerezték meg A középiskolások között a beregrákosiak a bronz, a mezőkaszonyiak az ezüst, míg a nagydobronyiak az aranyéremnek örülhettek. A beregsomi és a nagydobronyi csapat győzelmével megszerezte a jogot, hogy vidékünket képviselje a magyarországi fináléban.

– Úgy látszik, hogy az eső mindenhová, a legnagyobb eseményekre is elkísér – fogalmazott Kű Lajos. – Így volt ez 1972-ben, az olimpiai döntőben, ugyanabban az évben az Európa-bajnokság elődöntőjében, amikor a szovjetekkel játszottunk. De szerintem ez azért jó dolog, mert ilyenkor aztán meg tudjuk mutatni, olyan futballisták vagyunk, akik nem csak focizni tudnak. Ezek a srácok, akiket itt látok, biztos vagyok benne, hogy amellett, hogy jól rúgják a bőrt, intelligensek, és tudják, hogy milyen kort is élünk. 90 éve annak, hogy megtörtént a nemzet szétdarabolása, ami páratlan a világtörténelemben: ez az ország minden oldalról saját magával határos. Mi szerény lehetőségeinkkel, hét évvel ezelőtt elhatároztuk azt, hogy ezt a tehetséges nemzetet megpróbáljuk egyesíteni. Ebben itt, Kárpátalján Gajdos István, Nagy György, és még sokan mások segítettek, lettek a partnereink. Ők azok, akik óriási szerepet vállaltak abban, hogy ez a torna sikeres legyen – nyilatkozta lapunknak a tornát követően Kű Lajos.

– Hét évvel ezelőtt mint egy kis erecske, úgy indultunk el. Most meseautóban ülünk, hiszen eljutottunk egészen Dél-Afrikáig. Sőt három kárpátaljai fiatal tehetséges labdarúgó a nemzetet képviselő csapat tagja lett. Szövetségi kapitányuk Fejes Tibor. Nem az lesz a mezükre írva, hogy Hungary, hanem az, hogy hungaryens, vagyis – magyarok. Magyarok Felvidékről, magyarok Erdélyből, magyarok Kárpátaljáról.

A viski születésű Varga Sándor FIFA-menedzser elmondta: a szíve mindig is haza húzta.

– Ha azt látom, hogy gyerekek futballoznak, csillog a szemük, az boldoggá tesz. Az is öröm, hogy úgy az alapítvány, mint az UMDSZ szívén viseli ezeknek a fiataloknak a sorsát. Ott voltam Madridban a BL-döntőn, de ennyire lelkes játék, öröm és tisztaság nincs sehol, mint itt. A szakadó eső ellenére ezek a gyerekek olyan odaadóan, lelkesen játszottak, amit ritkán tapasztal az ember.

A tíz csapat megmutatta, mit tud, küzdöttek egymással, ám barátsággal és békésen. Szinte biztos vagyok abban, hogy az itt látott fiatalok közül egyesekből a jövőben akár elismert labdarúgó is válhat – vélekedet Varga Sándor.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó