2010. június 3., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 79-80. (942-943.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Mozaik
Vitamin
Sport
Szaggatva bár, de...

Trianon, elcsatolás, feldarabolás... Mostanában egyre többször használt kifejezések. Arról, amit takarnak, ma már nyíltan beszélhetünk. A kilencven évvel ezelőtt a versailles-i Trianon-kastélyban ezen a napon aláírt egyezmény bizony egy csapásra megváltoztatta a magyar nemzet életét. Határon innen és túl még sokáig milliók reménykedtek, hogy talán egy szép napon semmissé válik a döntés, mindhiába.

A magyarság harmadának már a határon túli létforma lett a realitás. Hogy igazából mennyit és mit tudtunk/tudunk a trianoni paktumról? Valljuk be őszintén, keveset. Hiszen sokáig csak a padláson rejtegetett könyvekből, a fiókok mélyén lapuló magyar állampolgárságot igazoló dokumentumokból, a szülők, nagyszülők félmondatából, utalásokból hallottunk róla. A szovjet idők iskolarendszere pedig csak rátett egy lapáttal, hogy sokáig ne is tudjuk meg az igazat. Azt sulykolták belénk, hogy igazságos döntés született, és a vesztes félnek fizetnie kellett. Nem sok időt pazaroltak a miértek és a következmények boncolgatására még az egyetemi foglalkozásokon sem. Hittük is, meg nem is, amit hallottunk, de a békesség kedvéért el kellett fogadnunk.

Aztán enyhült a Nagy Testvér szigora, lankadt a figyelme, és mind több tény, adat, információ látott napvilágot. Az idősebb korosztály is beszédesebb lett. Mint egy kirakós játék apró darabjai, úgy álltak össze bennünk a gyászos nap eseményei, következményei. Mikor pedig széthullott a Szovjetunió, már hangosan is ki lehetett mondani, hogy bizony nagy igazságtalanság ért bennünket, amit az idő csak gyógyítgatni tudott.

Azóta is egyre többet beszélünk róla. Sokan azt mondják, kár rágódni a múlton, és azt firtatni, mi történt volna, ha... Ezt ma már valóban csak találgatni lehet, aminek magam sem látom sok értelmét. Ami történt, megtörtént. Az azonban tény, hogy kirekesztve, elcsatolva is túléltük, itt vagyunk. Azzal azonban, hogy valójában mi is játszódott le kilencven évvel ezelőtt a Trianon-kastélyban, minden magyarnak, kicsinek és nagynak tisztában kell lennie, mindig emlékeznie kell rá.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó