2010. június 3., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 79-80. (942-943.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Mozaik
Vitamin
Sport
Med+Info
3D bőrrák-diagnosztika

Brit tudósok kifejlesztettek egy olyan 3D eljárást, amelynek segítségével olyan részletességgel lehet vizsgálni a bőr eltéréseit, amire a hagyományos kétdimenziós módszerek nem voltak képesek.

A melanóma egy agresszív és gyakran halálos bőrrák, az elmúlt években folyamatosan nő az előfordulási gyakorisága. A sikeres kezelés alapfeltétele a korai felismerés, ezért van nagy jelentősége egy olyan automatizálható eljárás kifejlesztésének, ami kiküszöböli a szövettani mintavétel szükségességét. Az eddigi tapasztalatok szerint az eljárás a melanómás elváltozások több mint 90%-át kimutatja, és a felismert elváltozások több mint háromnegyede valóban rosszindulatú melanóma. Ezek jobb pontosságot jelentenek, mint amire a hagyományos 2D módszerek képesek.

Kevesebb fiú született

Kevesebb fiú született az USA-ban a 9/11-et követően.

Amikor egy társadalom sok tagja együtt gyászol, ezt "kollektív gyásznak" nevezhetjük, a várandós nők a szokásosnál több fiúmagzatot veszítenek el, és kevesebb fiú születik – magyarázzák a kutatók. Az adatok alapján 2001 szeptemberében 14 százalékkal több fiúmagzatot veszítettek el az anyák, mint a vizsgált hatéves periódus bármelyik hónapjában. A társadalmi megrázkódtatások során tipikusan csökken a fiúszületések száma, az azonban nem világos, hogy ezt az okozza, hogy kevesebb fiú fogan meg vagy több fiúmagzatot hordozó nő vetél el – fogalmaztak a kutatók.

Nem biztos, hogy jobb a bio

Nem biztos, hogy egészségesebbek a drágábban beszerzett bio élelmiszerek – derül ki egy friss kutatás eredményéből.

A London School of Hygiene and Tropical Health kutatói szerint nincsen szilárd bizonyíték arra, hogy a vegyszerek, illetve a genetikailag módosított anyagok hozzáadása nélkül előállított termékek jótékonyabb hatásúak lennének. A beszámoló szerzői 162, az utóbbi ötven évben publikált tanulmányt böngésztek át, és ezek alapján nem találtak különbséget a bio- és a hagyományos módon előállított élelmiszerek között. A tanulmányok közül egy esetben találtak összefüggést a bioélelmiszerek fogyasztása és az allergiás bőrreakciók megjelenése között.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó