2010. június 3., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 79-80. (942-943.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Mozaik
Vitamin
Sport
A világ legbizarrabb orvosi csodái

Szinte naponta olvashatunk olyan orvosi csodákról, amelyeket a média szívesen tálal sokkoló esetekként: a kutyák rákot diagnosztizálnak, 10 évig élt két szívvel egy ember, valaki felébredt 19 évi kóma után. Ezek tényleg csak kiszínezett esetek? Sok esetben nem! Néhány hangzatos címlapsztori mögött valódi orvosi csoda rejlik.

Nyolcas ikrek

Egy amerikai nő, Nadya Suleman nyolcas ikreknek adott életet. A szokatlan terhesség mesterséges megtermékenyítés eredménye volt. Az ultrahangvizsgálatok hét pocaklakót mutattak, de a szüléskor – mindenki megdöbbenésére – egy bébivel több jött világra. A beavatkozást egy 46 orvosból és ápolónőből álló csapat végezte. A nyolc újszülöttet kevesebb mint öt perc alatt, császármetszéssel segítették világra. Az ikrek kilenc és fél héttel korábban születtek, 820 és 1540 g közti súllyal. Nadya az ikerterhessége idején már hat gyermek édesanyja volt. Ezzel a szüléssel új rekordot állított fel, mivel az USA-ban ez volt az első alkalom, hogy mind a nyolc újszülött túlélte a szülést.

A kutyák rákot diagnosztizálnak

Az orvosok a legmodernebb műszereket vetik be a rákos betegségek diagnózisának felállításához, pedig a technika segítsége nélkül is felismerhetőek az ilyen elváltozások. A kutyák ugyanis bámulatos módon "kiszagolják" a rákot. Számos tanulmány létezik az állatok segítségével felállított rákdiagnózisokról: sok esetben a házi kedvencek hívták fel gazdájuk figyelmét a megbetegedésre azáltal, hogy egy anyajegyet, sérülést, pattanást szimatoltak, nyalogattak vagy éppen harapdáltak. Sőt, az is bebizonyosodott, hogy a kutyák a legtöbb esetben helyes diagnózist "állítanak fel". A házőrzőket egészséges és rákos emberekhez vezették, akiket megszaglászhattak, majd – jelzésként – a beteg személy elé kellett feküdniük. Az eredmény döbbenetes: a kutyák tüdőrák esetében 88, mellrák esetében 97 százalékban jól diagnosztizáltak. Ennek az lehet a magyarázata, hogy léteznek a rákra jellemző szerves vegyületek, amelyeket az ebek szaglórendszere érzékelni tud.

(Folytatjuk)

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó