2010. június 3., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 79-80. (942-943.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Mozaik
Vitamin
Sport
Derceni kór-kép
A legjobb doktor a sztereotípiák ellen küzd

A derceni családorvosi rendelőben türelmesen várakoznak a betegek. Ki a főorvoshoz, Viktor Petákhoz, ki a gyermekorvoshoz, Nagy Irénkéhez jött. De van, aki csak a rendelő közvetlen szomszédságában lévő két patika valamelyikét keresi fel, hogy kiváltsa a gyógyszereket.

– 6348 fő egészségét felügyeljük Dercenben és a szomszédos négy településen – tudom meg a főorvostól, aki 2007-ben első helyet szerzett a családorvosok hagyományos megyei vetélkedőjén. Idén pedig a hozzájuk tartozó fornosi rendelő kapta meg a legjobbnak járó elismerést.

A derceni rendelőnek, melyet a községi tanács finanszíroz, de sok segítséget kap a református, valamint a görög katolikus egyháztól is, saját laboratóriuma van, melyben elvégzik az alapvető vér- és vizeletvizsgálatokat. Jól működő fizikoterápiás kabinet áll a helybeliek rendelkezésére, ami nagy könnyebbséget jelent, hisz egy-egy kezelésért nem kell Munkácsra utazniuk.

Idén húsz újszülött látta meg a napvilágot és tizenegyen költöztek az árnyékvilágba. Szvitlana Hurszka családorvostól megtudom, hogy három onkológiai, hárman szív- és érrendszeri, ketten emésztőszervi betegség következtében hunytak el, három lakos halálát végelgyengülés okozta, egy személy pedig önként vetett véget életének.

Nagy Irénke elmondása szerint előfordul, hogy a szülők lemondanak gyermekük védőoltásáról. Pavsinón például két édesanya nem hajlandó megérteni, mennyire fontos szerepe van a vakcinálásnak. Az itteni fiatalok körében – városi kortársaikhoz képest – kevesebb a gerincferdülés, mivel a többség szabad idejét nem a komputer vagy a televízió előtt tölti, hanem kiveszi részét a háztáji munkákból, s így jóval többet mozog.

– Pósaházán 39 roma család is van. Valószínűleg többen is élnek közösségükben, ám a folyamatos vándorlásuk miatt nehéz őket szemmel követni. A római katolikus egyház sokáig ingyen ebédet biztosított nekik, ez vonzotta oda a környékbeli romákat – meséli Szvitlana Hurszka. – Ez a közösség és a többi roma – életvitele miatt – igen komoly gondot okoz egészségügyi szempontból is.

A rendelő infrastruktúrájával kapcsolatban a főorvos elmondta: a tető felújítása után most a vízvezeték kiépítését tervezi, amihez ismét kénytelen lesz a támogatók segítségét kérni. Hiába, soványka az állami finanszírozás. A fogorvosi rendelőben is elkelne egy új készülék. A napokban ment nyugdíjba a szülésznő, keresik az utódját. A tapasztalatok azt mutatják, hogy míg a fiatalabbak eljárnak, az idősebb asszonyok ódzkodnak a nőgyógyászati vizsgálattól. Ahogyan az éves tüdőszűrésre is, úgy kell beterelni az embereket, holott a megelőzés sokkal olcsóbb, mint a gyógyítás. Jó lenne, ha ezt végre mindenki tudatosítaná magában! – vélekednek a derceni szakemberek.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó