2010. június 3., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 79-80. (942-943.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Mozaik
Vitamin
Sport
Szlovák Trianon-emlékmű bosszúból

Trianon-emlékművet állít fel Révkomáromban a szlovák–magyar határon a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmával. "Megmutatjuk a magyaroknak, hogy hol az államhatár" – jelentette ki Jan Slota, a párt elnöke pozsonyi sajtóértekezletén. Leszögezte: az SNS akciójával demonstrálni akarja, hogy Révkomárom szlovák város. Ugyanakkor a helyi "magyar önkormányzatnak, amely nem a szlovák állam érdekeit védi", meg akarja mutatni, hogy "nem ők fogják megmondani, milyen emlékművek állhatnak a városban". Slota bejelentette, hogy a párt Szlovákia különböző vidékeit is meg kívánja jelölni "Trianon-emléktáblákkal".

Az SNS elnöke és Anna Belousovová, a párt első alelnöke egyúttal élesen bírálták Magyarországot, amiért az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját. Azt állították, hogy Magyarország Trianon revíziójára készül, aminek írásos bizonyítéka ez a döntés és az állampolgársági törvény.

"Magyarország ezzel hivatalosan meghirdette a revizionizmus és a sovinizmus politikáját" – állította Belousovová. Hozzátette: Magyarország Európa puskaporos hordója, amely bármikor felrobbanhat.

A szlovák kormány teljes mértékben támogatja a Szlovák Nemzeti Párt kezdeményezését – közölte Robert Fico miniszterelnök. Elmondta: ez válasz lesz a magyar Országgyűlés azon döntésére, amellyel a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját. A szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy személyesen vesz részt a rendezvényen, amelyre csütörtökön vagy pénteken kerül sor.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó