2010. június 3., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 79-80. (942-943.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Mozaik
Vitamin
Sport
Bővül a koalíció, fogy az ellenzék

Kísértetiesen kezd hasonlítani a parlamenti többség gyarapodása a 2007-es szituációhoz. Akkor a Viktor Janukovics miniszterelnök vezette "krízisellenes" koalíció létszáma rohamosan kezdte megközelíteni az alkotmányos többséget jelentő 300 főt, aminek hatására Viktor Juscsenko akkori elnök és az ellenzék összezárt, s sikerült kicsikarniuk az előrehozott választásokat, ami aztán számukra kedvező hatalomváltást eredményezett.

Elsőre úgy tűnik, a Régiók Pártja újra elkövetheti ezt a hibát, mert a legnagyobb kormányzó párt köré csoportosuló többség, márciusi megalakulása óta 15 fővel bővült, a héten például három honatyával. Már az induláskor 12-en csatlakoztak az oppozíció tagjai közül, azóta pedig ugye még többen, összesen így már 27-en. Az ellenzéki pártok csak azért nem verik még félre a harangokat, mert a kétharmados többségtől még így is meglehetősen messze van a Stabilitás és reformok névvel illetett koalíció. A Mikola Azarov kormányfőt támogatók jelenlegi állás szerint 250-en vannak, az alkotmányos többség viszont háromszáz képviselőnél kezdődik a 450 fős kijevi törvényhozásban. Talán meglepő, de a legtöbben, tizenkilencen – hatan már az új koalíció létrejöttének pillanatától – éppen a Julija Timosenko Tömb (BJUT) padsoraiból ültek át. Julija Timosenko saját pártjában úgy próbálja elejét venni a további elvándorlásnak, hogy hűségeskünek is beillő, ún. "újraregisztrációt" tart sajátjai körében. A 155 tagú BJUT-ban eddig 130-an iratkoztak fel az említett listára, 25-en viszont vacillálnak. Azaz, legalábbis elviekben, ők akár válthatnak is, s amennyiben ez megtörténik, akkor már nem is lesz olyan messze az a bizonyos kétharmados többség.

A Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem (NU-NSZ) frakcióját eddig összesen nyolcan hagyták ott a meghatározórészt régiósok alkotta koalíció kedvéért. Hatan azonnal, ketten csak később "dezertáltak".

A legújabb BJUT-os átállók – Mikola Trajduk, Olekszandr Sepelev és Andrij Verevszkij – közül érdemes kiemelni Verevszkijt. Vagyonát a Korrespondent magazin 446 millió dollárra be-csüli, az agráriparban van igen komoly érdekeltsége. Egyébként is megfigyelhető, hogy az ellenzék soraiból a többséghez csatlakozók meghatározórészt inkább minősíthetők pénzembernek, semmint politikusnak. Igaz, Ukrajnában ez a kettő szorosan összefügg, a gazdasági érdekek és a politika között akár egyenlőségjelet is tehetünk...

Amúgy a héten volt egy negyedik átálló is, Ivan Denkovics, akit áprilisban menesztettek a Batykivscsina Lemberg megyei szervezetének éléről. Kedd reggel még a koalícióhoz történő csatlakozási szándékát jelezte, estére viszont meggondolta magát, s visszahívta erre vonatkozó kérelmét.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó