2010. június 3., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 79-80. (942-943.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Mozaik
Vitamin
Sport
Bővülő áruforgalom

A gazdasági világválság kezdete óta első ízben mutat javuló tendenciát az ukrán–magyar cserekereskedelem. A néhány évvel ezelőtti egymilliárd dolláros csúcsnak ugyan még csak a negyvenkét százalékánál tart, de már ez is lényegesen meghaladja a krízis első évének teljesítményét.

Az elmúlt tizenkét hónapban a kárpátaljai export 935, az import 953 millió dollárt tett ki, ami 23,4, illetve 48,9 százalékos előrelépést jelent. Ezen belül a Magyarországról érkező árumennyiség 424, az oda irányuló pedig 106 millió USD volt, ami az import esetében négyszeres, az exportnál pedig mintegy 30 százalékos bővülés.

Megyénk az anyaországba elsősorban villamosipari gépeket és berendezéseket – a teljes szállított mennyiség 83 százaléka –, textíliát, lábbelit, haszonfát, fából gyártott készterméket, valamint ruhaneműt exportált. Magyarország számára Ukrajna összes megyéje közül újra Kárpátalja a legjelentősebb cserepartner. A kárpátaljai kereskedelem jelenleg 385 magyarországi céggel és vállalattal áll kapcsolatban.

Az anyaországból érkező import áru jelentős része ruhaipari alapanyag, amelyet Kárpátalján dolgoznak fel, s mint késztermék kerül vissza a megrendelőhöz. Egy év alatt 72 millió dollár értékű nyersanyag érkezett hozzánk, ami a magyarországi import közel 68 százalékát képezi. Ugyanakkor 341 millió dollár értékű készterméket szállítottunk a határon túlra, ami a teljes kárpátaljai export több mint 80 százaléka.

Az exportra dolgozó kárpátaljai vállalatok többsége az Ungvári és a Nagyszőlősi járásban, valamint Beregszászban található.

Tetyana Tyihomirova,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó