2010. június 3., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 79-80. (942-943.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Medicina
Évgyűrűk
Mozaik
Vitamin
Sport
Szempont
Nyugodt felvételi elé nézünk?

Országszerte megkezdődtek az emelt szintű érettségi vizsgák, ami azt jelenti, hogy a felsőoktatási intézmények is megkezdték az előkészületeket a felvételizők fogadására. Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium egyik legutóbbi rendeletében módosította az idei felvételik időpontját és két héttel hamarabb indítja. Ukrajnában 888 egyetem és főiskola, Kárpátalján három egyetem, három főiskola és közel félszáz hágón túli egyetem fiókintézete várja a továbbtanulni vágyókat.

– Milyen új módosításokat vezetett be az oktatási tárca?

– Minden felsőoktatási tanintézet felvételi bizottsága július 15-től 31-ig fogadja az iratokat, vagyis mindössze két hétig. Ennél kevesebb, tehát egy hét áll az újságíró, valamint a testnevelés és rehabilitációs szakra jelentkezők számára. Tőlük az iratokat július 15-től 22-ig fogadjuk. Nekik július 23-tól már alkalmassági vizsgát kell tenniük az egyetemen. A zsurnaliszták dolgozatot írnak, a testnevelésre jelentkezők sportnormatívákból bizonyítanak. Augusztus 10-ig történik a besorolás, addig minden ösztöndíjas helyet be kell tölteni, míg a tandíjas helyekre 25-éig lehet pályázni.

– Történt-e változás a magiszteri (mesterfokozat) képzésben?

– A szaktárca a baccalaureusi diploma jegyeinek középátlagát figyelembe véve még egy nyelvvizsgát is beiktatott.

– Idén a 2007-nél korábban végzett középiskolások jelentkezhetnek a levelező tagozatokra. Számukra hogyan szervezik meg a felvételit?

– Ugyanazokból a tantárgyakból, amelyek egy-egy szakiránynál szerepelnek a felvételi szabályzatban, tesztet írnak itt, az egyetemen.

– Milyen nyelven kapják kézhez a feladatlapokat például a magyar nemzetiségűek?

– Az UNE adatbázisában államnyelven szerepelnek a tesztkérdések, de mint a korábbi években már megszokhattuk, amikor még a tanintézetben zajlott a felvételi, szakképzett fordítók voltak jelen a vizsgán. Valószínűleg ezt a gyakorlatot alkalmazzuk majd idén is.

F. A.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó