2010. június 1., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 78. (941.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Ukrajna olimpiát rendezne a Kárpátokban

Viktor Janukovics Lembergben azt javasolta, hogy az ország olimpiai bizottsága pályázzon a 2022-es téli olimpiai játékok rendezésére, melynek helyszíne a Kárpátok lenne.

– Ennek a kezdeményezésnek a felkarolásával elkezdünk annak érdekében dolgozni, hogy országunk hivatalosan kandidáljon a téli olimpia Kárpátokban történő rendezésére – mondta Janukovics az ukrán elnöki hivatal mellett működő Régiók Tanácsa kihelyezett ülésén Lembergben. Hozzátette, régóta figyelemmel kíséri Bukovina idegenforgalmi infrastruktúrájának fejlődését. Ugyanakkor ösztönözni kell ezt a fejlődést, és meg kell teremteni hozzá az érdekeltséget. Ha ez sikerül, Bukovina adhat otthont a 2022-es téli ötkarikás játékoknak. Idő van bőven, hangsúlyozta, már most sok mindent csináltak, de van még tennivaló.

Hanna German, az elnöki hivatal helyettes vezetője később a Gazeta.ua hírportálnak nyilatkozva pontosította az elnök szavait, miszerint Janukovics a téli olimpiai játékok lehetséges helyszíneként nem Bukovinát, hanem Bukovelt értette.

A következő téli játékokat egyébként az oroszországi Szocsiban rendezik. Korábban Janukovics már jelezte, Ukrajna szívesen részt vállalna ennek az előkészületeiben, szervezésében.

2015 nyarán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönt majd a játék helyszínéről. Eddig hét város jelezte, pályázna a 2022-es ötkarikás játékokra: Salt Lake City (Egyesült Államok), Quebec (Kanada), Barcelona, Zaragoza (Spanyolország), Zakopane (Lengyelország), Prahova-völgy (Románia), Harbin (Kína).

– Viccnek is rossz – kommentálta Janukovics ötletét Minay Zoltán, a megyei téli olimpiai központ vezetője. Leginkább a 2012-es labdarúgó Eb-hez hasonlítanám a téli olimpia gondolatát. Évekig ültek a babérjaikon, és most döbbentek rá, hogy tenni is kell valamit az Eb-rendezésért. Persze lehet építeni műjégcsarnokot, bob- és sífutópályát, ám hegyeket nem tudunk csinálni. Nincsenek a Kárpátokban olyan 3000 méter hosszúságú pályák, amelyek megfelelnének minden előírásnak.

Sz. S.

Bubka: történelmi kijelentés

Az államfő kijelentését követően az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság nyilatkozatott adott ki. Ebből kiderül, hogy a bizottság támogatja Viktor Janukovics kezdeményezését. Kihangsúlyozzák: ez a lépés nem csak jelentősen javítja az ország sportinfrastruktúráját, hanem elősegíti a gazdasági fejlődést is. Tapasztalatból sincs hiány, hisz a 2012-es Eb előkészületei során rengeteg tapasztalatot szereztek egy nagyszabású nemzetközi sportesemény lebonyolításához.

– Kapacitás és erőforrás tekintetében Ukrajna az egyik legerősebb a térség országai közül. Az ötkarikás játékok alkalmasak arra, hogy az olimpiai eszmény és értékek révén megteremtsék az egészséges nemzetet, a fejlett társadalom alappillérét – mondta Szerhij Bubka, az olimpiai bizottság elnöke. – Maga az ötlet hogy Ukrajna olimpiának adjon otthont, nem új keletű, csak eddig a döntéshozók jóváhagyása hiányzott. Ezért az államfő kijelentését történelminek nevezhetjük– emelte ki Bubka.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó