2010. június 1., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 78. (941.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Ide nekem az olimpiát is!

Óriási lendületet vett országunk sportpolitikája az elmúlt években. Ezt támasztja alá, hogy 2012-ben Ukrajna Lengyelországgal vállvetve labdarúgó Európa bajnokságot rendez. Feltételezhető: az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) jól átgondolt és megalapozott döntést hozott, amikor Ukrajnának megadta az esélyt. A lehetőséget, mellyel a döntést követő egy-két évben a honi illetékesek nem igazán éltek. Még az Eb-n sem vagyunk túl, melynek az előkészítése sem zökkenőmentes, máris újabb eget rengető bejelentéssel rukkolnak elő. Mégpedig, hogy az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság pályázzon a 2022-es téli ötkarikás játékok rendezésére. Helyszíne pedig a Kárpátok lenne. Viktor Janukovics ukrán elnök lembergi bejelentése első hallásra megalapozatlan és könnyelmű felvetésnek tűnik.

Ha olimpiánk nem is, az azt előkészítő bizottságunk – nem kis pénzen – nagy valószínűséggel a közeljövőben megalakul. Ezt támasztja alá, hogy az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság üdvözölte az államfő javaslatát és teljes vállszélességgel támogatja az elgondolást. Mindezek ellenére nem kizárt, hogy az ötlet hamar a süllyesztőbe kerül, miután a szakemberek számolni, osztani, szorozni kezdenek, átnyálazzák, milyen feltételeknek és kritériumoknak kell megfelelni.

Egyáltalán, mire lenne jó az olimpia? Természetesen ugyanarra, mint az Eb. Nyilván növelné az ország turisztikai vonzerejét. Ennél fontosabb, hogy egy sereg infrastrukturális beruházást meg kellene valósítani, hogy az idelátogató tömeg közlekedni tudjon. Mindez az egyik oldalról kiadást, a másik oldalról viszont befektetést és munkahelyeket jelent. Az elkészült utakat, szállodákat, sportlétesítményeket az olimpia után tovább lehetne használni... Sokan arra figyelmeztetnek, hogy a Kárpátokba tervezett sportesemény sokkal inkább gazdasági érveken alapszik, s nem a sportot helyezi előtérbe. Köztudott, hogy a sport hazai támogatása jócskán elmarad a nyugatitól. Ennek ellenére jelentős summát lennénk hajlandóak befektetni az építőiparba a világverseny rendezése érdekében. Tény, hogy az olimpia kapcsán jelentős összegeket kellene költeni nagyobbrészt olyan beruházásokra, amelyekre egyébként is szükség lenne.

Az Eb kapcsán, három évvel a cardiffi eredményhirdetés és két évvel a nyitóünnepség előtt, elmondhatjuk, ez Ukrajnában a gyakorlatban nem érvényesül.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó