2010. június 1., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 78. (941.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Szak-Tár
Ne tegyük a többi közé

Ha új állatot vásárolunk, különítsük el a többitől.

Mindez azért fontos, mert betegség lappanghat benne, megfertőzheti a meglévő állományt. Az elkülönítés védi az új állatot, mert ha az összeszokott falkába idegen állatot teszünk, a többi kíméletlenül marja, üldözi. Legalább egy-két hétig tartsuk külön, míg megszokja a helyet, a gazdát, az új takarmányt. Csak utána engedjük a többi közé, hogy lehetősége legyen kitérni, elmenekülni a támadások elől, vagy megvívni a rangsorvitát.

Ritkítsuk a termést

Virágzás után a kajszi- és őszibarackfák sok gyümölcsöt teremnek, ezért szükséges a ritkítás.

A túlzott megterhelés nem teszi lehetővé, hogy valamennyi gyümölcs elegendő tápanyaghoz jusson. Így a gyümölcsök felnevelése annyira legyengíti a fát, hogy nem marad ereje a következő évi termőrügyek kifejlesztéséhez. A ritkítást nem szükséges egyszerre elvégeznünk, a felesleges gyümölcsöket ajánlott két-három részletben eltávolítani.

Hogyan előzzük meg a kotlást?

A kotló tyúk veszít kondíciójából.

Ha azt szeretnénk, hogy minél előbb hagyjon fel a kotlással, tegyük világos szellős ketrecbe, és akadályozzuk meg, hogy bebújjon a sötét, meleg tojófészekbe. Téves szokás a kotlóst hidegvízbe mártogatni, mert az veszélyezteti az állat egészségét és nem végleges megoldás. Két nap egy világos ketrecben többnyire elegendő, hogy az állat abbahagyja a kotlást.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó