2010. június 1., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 78. (941.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Időszerű teendők a kertekben

A szamóca- vagy földieperágyásokra ajánlatos ilyenkor valamilyen talajtakaró anyagot elhelyezni, hogy a termés ne a földdel érintkezzen, mert különben elrothadhat, megpenészedhet.

A takaró lehet például száraz széna, szalma, fekete fólia. Az öntözést mérsékeljük, és lehetőleg hajnalban végezzük, mivel így a reggeli felmelegedés hatására gyorsan felszárad a növény és ez megakadályozza a betegségek terjedését.

A csigák ellen úgy védekezhetünk, hogy az ágyások köré szuperfoszfátot vagy oltott meszet szórunk.

Az őszi virágoztatás céljára nevelt krizantémpalántákat most vegyük meg és ültessük ki.

Az évelőágyak hiányzó helyeire érdemes egynyáriakat ültetni, így egészen a fagyokig élvezhetjük a virágzásukat. Vigyázzunk azonban arra, hogy a leggyakoribb egynyáriak sok évelővel ellentétben a napos, esetleg még a félárnyékos helyeken érzik csak jól magukat, teljes árnyékban nem.

Most van az akác- és a bodza virágzásának ideje. Az akácvirág köhögéscsillapító és enyhe hashajtó hatású, jó szolgálatot tesz a meghűléses betegségek kezelésénél, de különféle ételek és italok is készíthetők belőle. Például palacsinta, lángos, tésztába mártott és kirántott virágfűzér. A bodzavirág szintén alkalmas hasonló ételek és italok készítésére. Legismertebb a bodzaszörp, melyet úgy készítünk el, hogy befőttesüvegbe 0,5 liter vízhez 1 nagy megmosott bodzavirágot, 2–3 evőkanál cukrot, 4–5 evőkanál 50%-os citromlét teszünk, lefedjük, és 2–3 napig árnyékos helyen áztatjuk.

Továbbra is védekezzünk a levéltetvek ellen, melyek rendszerint az évnek ebben a szakában okozzák a legnagyobb károkat a levelek szívogatásával és ezáltal, a növények legyengítésével. A legtöbb gyümölcsfán és sok-sok dísznövényen és zöldségen képesek jelentős károkat okozni.

Ritkítsuk a görögdinnyét. Fészkenként csak a két legerősebb növényt hagyjuk meg. A dinnye- és babféléket érdemes réztartalmú szerekkel kezelni a gombás- és baktériumos betegségek megelőzése érdekében.

Az uborkatövek köré utólag is szokás öt centiméter vastagon érett marhatrágyát rakni. A trágyából a tápanyagok az öntözéssel fokozatosan bemosódnak a talajba.

A zöldségféléket rendszeresen öntözzük, általában kikeléskor vagy előtte öt-tíz, később 10–20 milliliter vízzel. Hónapos retket, karalábét csak kisebb vízadaggal öntözzünk érés előtt, mert felrepednek.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó