2010. június 1., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 78. (941.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Megdöbbentő izraeli támadás

Az izraeli kormány hétfőn a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottilla utasait vádolta az erőszak kiváltásával, amelyben az izraeli televízió értesülése szerint 19-en haltak meg és 26-an sebesültek meg.

Avi Benajahu tábornok, az izraeli hadsereg szóvivője a katonai rádióban kijelentette: nem tudja, ki adott tűzparancsot a kommandósoknak. A haditengerészet a tűzparancs szabályainak megfelelően járt el, és az utasítások világosak. A katonákat figyelmeztették, hogy ne hagyják magukat provokálni – mondta a tábornok, aki szerint készültek ugyan erőszakkal szembeni rendőri akcióra, de terrorista jellegű erőszakkal találták szembe magukat.

Mark Regev, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szóvivője a flottilla utasait vádolta meg az erőszak kirobbantásával. "Minden lehetséges erőfeszítést megtettünk, hogy elkerüljük ezt az incidenst. A katonák azt az utasítást kapták, hogy rendvédelmi műveletről van szó, és tanúsítsanak maximális önmérsékletet. Sajnos, a hajón tartózkodók szélsőséges erőszakkal, vasdorongokkal, késsel és lőfegyverekkel támadtak rájuk" – hangsúlyozta Mark Regev.

Az izraeli haditengerészet hétfő hajnalban hat hajót észlelt, amelyek Izrael és a haditengerészet számos előzetes figyelmeztetése ellenére meg akarták sérteni a gázai övezeti blokádot – áll az MTI-hez Izrael budapesti nagykövetsége által eljuttatott közleményben. A dokumentum szerint a hajók megállításakor "a fedélzeten tartózkodó tüntetők éles lövésekkel, könnyű fegyverekkel, így késekkel és botokkal támadtak a haditengerészekre, és megpróbálták elvenni az egyik katona fegyverét. A tüntetők nyilvánvalóan előre előkészítették a fegyvereket erre a speciális célra".

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa megdöbbenését fejezte ki a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottillát ért izraeli támadás miatt. A konvojt vezető török hajón több mint 750 ember tartózkodott, köztük helyi és külföldi újságírók, parlamenti képviselők és jogvédő szervezetek munkatársai mintegy ötven országból. Ott volt az ír Nobel-békedíjas Mairead Corrigan is. Egy EP-forrás Brüsszelben az MTI-vel közölte, hogy a korábbi értesülésekkel ellentétben a flottilla hajóin nem utaztak európai parlamenti képviselők. Az Európai Unió vizsgálatot követel a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottilla hajóin történt halálesetek ügyében, és felszólította Izraelt: adjon szabad utat a segélyszállítmányoknak.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó