2010. június 1., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 78. (941.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Ismét támad a "csendes gyilkos"

A világon jelenleg kétmilliárd ember szenved fertőző hepatitisben. A nem hivatalosan csak csendes gyilkosnak nevezett B típusának közel 350 millióan, C típusának 800 millióan a hordozói. Ukrajnában hivatalosan mindössze kilencezer beteget tartanak nyilván, ám számuk ennél jóval magasabb. Kárpátaljára, több nyugati megyénkhez hasonlóan jellemző, hogy három-négyéves rendszerességgel felüti fejét a hepatitis A. Más régiókkal szemben nálunk nyolc-tízszeres az előfordulása. Ez elsősorban a szennyezett ivóvíz számlájára írható.

– Az elmúlt öt év során két alkalommal tört ki járvány, amit szennyezett kútvíz okozott. 2006–2008 folyamán százezer lakosra 91,9–69,6 megbetegedés jutott. Tavaly javult a helyzet, 51,6 fertőzöttet vettek nyilvántartásba százezer lakosonként. Az idei év első három hónapjában máris 208 esetet találtunk (100 ezerre 16,85), ami jóval meghaladja a tavaly ilyenkor észlelt – 141-et – közölte sajtótájékoztatóján Roman Snicer. A megyei egészségügyi főosztály vezetője elmondta, a mutatók Ungváron (44,4), a Perecsenyi (45,4), az Ungvári (42,5), a Volóci (40,7) és a Beregszászi járásban a legmagasabbak. A sárgaságban szenvedők 54,3, (a megyeszékhelyen 51) százaléka – gyerek.

A már észlelt ciklikusságán kívül persze több más tényező is kihatással van a fertőzés ismétlődő megjelenésére. Így az intenzív migrációs folyamatok, melyek igencsak kedveznek a különféle vírusok behurcolásának. A dél-kelet ázsiai migránsok számának növekedése miatt az elmúlt hat-hét évben sajnos Kárpátalján folyamatosan fennáll a járványügyi helyzet romlásának veszélye – ezt már Mihajlo Poljak, a Megyei Infektológiai Kórház főorvosa mondta el. A szennyvíz helytelen elvezetése, főleg faluhelyen, valamint a higiéniai előírások megsértése számos oktatási intézményben szintén kedvezőtlenül hat a helyzetre, ahogyan a most már rendszeressé vált belvizek és árvizek is.

A vírusos hepatitisek a kórokozótól függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (pl. fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál). B típusát az elmúlt öt évben százezer lakosra számítva 3,31 (2009) és 5,6 (2006) embernél regisztrálták, ami hetede az országos átlagnak.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó