2010. június 1., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 78. (941.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Áldatlan májusi égi áldás
Mi lesz veled, kárpátaljai termelő?

Az idén érvényét vesztette az a mondás, mely szerint a májusi eső aranyat ér. A nemesfémhez hasonlított vízből ugyanis a kelleténél sokkalta több hullott. A megyei katasztrófa-elhárítási főosztály tájékoztatója szerint jelenleg közel ezer hektár termőföldet borít belvíz. Az utóbbi napok esőzései és viharai nyomán a hegyvidéken is számos probléma akadt. A Nagybereznai járásban több patak folyammá duzzadva hidakat sodort, utakat mosott el. Patakófaluban (Sztuzsica) a településen átfolyó Sztuzsica elsodorta a két partot összekötő közúti hidat lehetetlenné téve a közlekedést.

Májusban a havi átlagos csapadékmennyiség többszöröse áztatta a földeket, mondta el lapunknak Vaszilina Bloh, a megyei meteorológiai központ helyettes vezetője. Voltak olyan napok, amikor néhány óra alatt annyi eső esett, mint máskor az egész hónap alatt. A töméntelen víz 28 településen okozott problémákat. 750 család házát és összesen 12 000 hektár termőföldet öntött el az áradat. A hivatalos tájékoztató szerint a legnagyobb csapást a síkvidék szenvedte el. A Munkácsi, a Beregszászi, az Ungvári és a Nagyszőlősi járásban a veszteség felbecsülése még nem ért véget, de az biztos, hogy meghaladja a 18 millió hrivnyát. A legjelentősebb károkat a mezőgazdaság szenvedte el.

A Beregszászi járásban az esőzések mellett jégverés és viharos szél is tizedelte az idei termést, mondta el lapunknak Sütő Lajos Beregújfalu polgármestere. A településen a gazdálkodók nagyon elkeseredettek. A farmerek földjeinek mintegy 80 százalékát víz borítja. A jég elverte a kukorica nagy részét, egy farmergazdaság tíz hektáros almáskertjében is "leszüretelt".

– Hétfőre virradóan is hatalmas vihar sepert végig a településen – kesereg a polgármester. – Most már több száz hektárt borít víz. Az járt jól, aki nem művelte meg a földjét. Az lesz a vége, hogy jövőre még kevesebben ragadnak ekét, ásót. A földek mintegy negyede már az idén is parlagon maradt.

A termelők borúlátóak, folytatja Sütő Lajos, mert a befektetett pénzük oda, arra pedig már nem futja, hogy újra vessenek még ha az időjárás kedvezőre fordulna is.

– Ha nincs termény, az állattartásnak is annyi – konstatálja. – Az emberek kivágják az állományt, mert már most is ráfizetéses az ágazat. A felvásárlók nagyon lenyomták az árakat. Igaz, ezt a fogyasztó nem érzékeli. Csak a paraszt megy tönkre, a spekulánsok meg degeszre tömik a zsebüket. Valami kis támogatásra, reménysugárra várunk...

Remény talán van, tájékoztat Peleskei Júlia, a megyei farmerszövetség elnöke. A gazdálkodók többségének nincs biztosítása, így a biztosító társaságokra nem lehet számítani, de állítólag a katasztrófa-elhárításon keresztül kapnak majd valamicske kártalanítást a gazdák. Igaz, máskor is voltak ígéretek, de pénz az nem.

– Nagyon nehéz lesz az idei év – mondja a farmerszövetség elnöke. – A szabadföldi zöldség, a burgonya elrohad a földben, odavész a gazdák befektetett pénze. Szaporodnak a kórokozók, a nedves időjárást kedvelő gombabetegségek. A szőlőtermést a jég mellett a peronoszpóra is tönkre teszi. Sok helyen be sem tudták fejezni a kukorica vetését. A földbe került gabonafélék jelentős részét pedig az ár és a belvíz tizedeli.

A szakember szerint mindez kihatással lesz a fogyasztói árakra, de abból sajnos nem a kárpátaljai termelő profitál. A hasznot már most sem ők teszik zsebre, hanem az ügyeskedő kereskedők.

– A termelők kényszerhelyzetben vannak, kiszolgáltatva a viszonteladók kénye kedvének – magyarázza Peleskei Júlia. – A primőröket, mint például a szamócát nagyon nyomott áron 6 hrivnyáért veszik át, a nagyvárosok piacain pedig ennek többszöröséért adják el.

A farmerszövetség elnöke szerint ez a helyzet a hússal is. Abból, hogy rossz a termés, tönkre mennek a kárpátaljai gazdák, a szupermarketek polcain nem sokat vesznek majd észre. A vásárlók ugyanis már most is a külföldről olcsón behozott, silány minőségű, drágán kínált élelmiszereket találják a pultokon. A viszonteladók teszik tönkre a hazai termelőt mesterségesen leszorított felvásárlási áraikkal. Az ő hasznukat nem fenyegeti veszély.

– Több fórumon is felvetettük ezeket a problémákat, a kárpátaljai gazdák szorult helyzetét – szögezi le Peleskei Júlia. – A megoldás várat magára. Ha marad a csapadékos időjárás, nagy bajok lesznek. A csüggedt emberek viszont nem tehetnek mást, reménykednek és konokul túrják tovább a földjüket...

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó