2010. június 1., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 78. (941.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Álmodtak egy nagyot... s meg is valósítják

A Técsői Református Líceum udvarán munkások jönnek-mennek. Az egyik talicskát tol, a másik maltert kavar, míg a harmadik éppen hegesztéshez készülődik. Na, ezt fogom lencsevégre kapni, határozom el, de mire beállítom a fényképezőgép objektívét, már röpködnek is a szikrák.

– Egy régi, még a múlt század kilencvenes évei derekán megálmodott szórványoktatási központ alapjai vannak lerakva – indítja beszélgetésünket Ambrus Pál igazgató. – Terveink szerint a helyi középiskola és a líceum mellett magyar óvoda létesülne. Ez az intézmény az első szinten kapna helyet. A másodikon osztálytermeket szeretnénk kialakítani. A harmadikon pedig a líceum kollégiumát bővítenénk, hiszen a mostani hatvanfős diákszállónkon jelenleg kilencvenen osztoznak. De olyan tanévünk is volt, hogy 102-en lakták.

Mivel tanintézetünkben működik az Ungvári Nemzeti Egyetem felvételire előkészítő karának fiókintézete, az érettségizők számára biztosítva lenne a továbbtanulás. Ezzel a komplexummal, úgy érzem, egyben a szórványvidék magyar oktatási problémái is megoldódnának. A tetőtérben a Técsői Magyar Házat alakítanánk ki, amely egyben egy közösségteremtő hely lenne a Tisza-parti város magyarsága számára.

– Mit képzeltek el a Magyar Házba?

– Técsőn, sajnos, nincs olyan hely, ahol, aki ezt igényli, leülhet egy tartalmas beszélgetésre, kezébe veheti a helyi magyar sajtó legújabb számát, rákattinthat az internetre stb. Egy nagy termet képzelek el mozgatható közfalakkal, ahol csoportosan leülhetnének beszélgetni vagy a világhálót böngészni. Nagyobb rendezvények esetén pedig ezeket a falakat el lehetne tolni, és szabaddá válna a helyiség.

– Hol tartanak jelenleg a munkálatok?

– A jelenleg rendelkezésre álló forrásokból a földszintet teljesen be tudjuk fejezni. A többi attól függ, hogyan futnak be a projektre a pályázati pénzek. És még egy apróságnak tűnő, ám valójában igen fontos momentum. A técsőiek soha nem zárkóztak el a társadalmi munkától, tehát ha úgy alakulna a dolog, hogy össze kell fogni és segíteni az építkezésben, biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan jelentkeznének és dolgoznának a jó ügy érdekében.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó