2010. június 1., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 78. (941.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Emelt szintű érettségi: ukrán vizsgával kezdődik

Országszerte holnap az ukrán nyelv és irodalom tesztekkel veszi kezdetét az emelt szintű érettségi. Kárpátalján 9965-en jelentkeztek. 12 518 idén érettségiző diákból 7526 vesz részt a tesztíráson, a többiek a korábbi években fejezték be a középiskolát. Az 1172 magyar végzősből mindössze 424-en igényeltek anyanyelvű feladatlapokat.

A múlt évhez képest számtalan új szabályt vezettek be: Így többek között számítógép sorsolta ki, a tanuló hol, melyik vizsgaközpontban írja majd a tesztet. Ráadásul egyénileg kell eljutnia a helyszínre, és legkésőbb 10.40-ig (kijevi idő szerint) elfoglalnia a helyét. A korábbi hírekkel ellentétben nem postázzák ki a szertifikátokat (minőségi bizonyítványt) a pontokkal, annak fényképes változatát már mindenki megkapta. A változásokról, a vizsgák menetéről Ljubomira Megelától, a Kárpátaljai Megyei Pedagógustovábbképző Intézet igazgatóhelyettesétől, az Ukrán Tudásfelmérő Központ regionális vezetőjétől kértünk tájékoztatást:

– Mire hívná fel a vizsgázók figyelmét?

– Minden emelt szintű érettségire jelentkező fiatal rendelkezik egy személyi kóddal, amellyel a www. testportal.com.ua portálon megnyithatja a saját weboldalát. Ha valamilyen oknál fogva, netán a posta hibájából, ez ideig nem kapta meg a meghívóját a feltüntetett vizsgaközpont helyszínének megjelölésével, az internetről letöltheti. S ezt tegye meg, mert enélkül nem engedik be a tesztírásra. A vizsgázónak a következő dokumentumokat kell még magával vinnie: személyi igazolványát, vagy annak hiánya estén a születési anyakönyvi kivonatot, a regisztáció során kapott fényképes szertifikát eredeti példányait, a fent már említett meghívót, két fekete filctollat, egy kis üveg ásványvizet.

A tollakra külön felhívnám a figyelmet. Mivel a feladatlapok egy része számítógépes feldolgozás alá kerül, ha halványak lesznek a megjelölt és befestett fekete kockák, a szkanner nem érzékeli majd és nem fogadja el.

– A feladatokat, az ukrán nyelv és irodalom, illetve az idegen nyelvek kivételével, lefordították magyarra is. Hol vizsgáznak majd a magyar iskolások?

– Amelyik körzetbe a komputer kisorsolta őket. Kárpátalja négy körzetében 19 tesztközpontot jelöltek ki. Ungváron az ukrán gimnáziumban, az 1., 6., 19. sz. középiskolában és a bentlakásos internátusban, Munkácson a 2., 10., 11., 13. és 20 számú középiskolában, Nagyszőlősön a helyi gimnáziumban, illetve a 2., 3. és 8. számú középiskolában, míg Huszton az 1., 2., 3., 4. és 5. számú középiskolában. Hogy ki melyik iskolába került, azt Ivano-Frankivszkban a központi számítógép sorsolta ki. Például Beregszász és a járás középiskoláinak magyar tanulói Munkácson teszik le a vizsgákat.

– Ha gépi sorsolás után választották ki a tanulókat, előfordulhat, hogy egy csoportba mindössze egy magyar diák kerül.

– Megtörténhet. De erre is született megfelelő szabályozás. Minden teremben 15 fő ül majd, mindenkinek megvan a kijelölt helye, ahol a padra ragasztva a neve és a személyi kódja is szerepel. Ha történetesen egy magyar is van köztük, aki anyanyelven írja a tesztet, a többi 14 ukrán is megkapja a magyar nyelvű fordítást. Ennek logikáját nem tőlem kell megkérdezni. A Kijevben székelő Ukrán Központi Tudásfelmérő Központ rendelkezett így, miszerint, a nemzeti kisebbségek képviselői nem egy, hanem két munkafüzetet kapnak. Az egyik ukrán nyelvű, a másik a feladatok fordítását tartalmazza. Ha magyar, román vagy szlovák ül a teremben, mindenkinél két füzetnek kell lennie. A kérdésekre a válaszokat azonban mindenki – nemzetiségtől függetlenül – már egy másik, úgynevezett válasz-talonra jelöli be, ahol csak a megfelelő kockákat kell majd besatírozni. A munkafüzeteket később vissza lehet kérni és leellenőrizni a másnap az interneten megjelenő helyes válaszok alapján, hogyan sikerült a teljesítmény, hol hibáztak stb.

– Mennyi időt kapnak a kérdések megoldására, illetve hogyan értékelik a nem géppel ellenőrzött feladatokat?

– Ukrán nyelv és irodalomból, illetve idegen nyelvből egy úgynevezett B típusú feladatlap is van, amire fogalmazást kell írni. Ezért 3 órát kapnak a vizsgázók. Ennél egy órával kevesebbet a reál feladatok, mint például a fizika és a kémia, megoldására. Átlagban 30 feladat szerepel a tesztlapon és két perc van adva egy-egy kérdés megválaszolására. A B típusú feladat az esszéírás, erre plusz idő jár. A fogalmazás lehetőleg száznál több szót kell hogy tartalmazzon, erre 24 pont adható, és nem a számítógép, hanem kijelölt tanárok ellenőrzik. Ezeket a dolgozatokat lezárt borítékban futárral küldik szét az ország különböző körzeteibe, így előfordulhat, hogy az Ungváron írt fogalmazásokat Harkivban ellenőrzi majd egy tanár. Még egy különösen fontos tudnivaló: a vizsgázó addig ne hagyja el a termet, míg a vizsgabiztos pecséttel és aláírásával nem látja el a szertifikátját.

– A megszerzett pontokat, a minőségi bizonyítványokat már nem postázzák ki. Honnan tudja meg a vizsgázó, mennyi pontot sikerült szereznie egy-egy tantárgyból?

– Ugyanazon a weboldalon, amiről az előbb beszéltem, a személyes kódját használva. Innen kell majd letöltenie a pontjait, és csatolnia a már meglévő fényképes minősítő bizonyítványához.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó