2010. június 1., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 78. (941.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Szempont
Gyermekbarát-e társadalmunk?

A világon évente még mindig több mint tízmillió öt év alatti gyermek hal meg olyan betegségek következményeként, amelyek ma már megelőzhetők és gyógyíthatók lennének. Több százmillió gyermek nem részesül iskolai oktatásban. Körülbelül 300 000 vesz részt valamilyen fegyveres konfliktusban. 149 millió gyermek alultáplált. Csak az elmúlt év során a háborúk következményeként több mint 31 millióan váltak hontalanná – hogy csak néhányat említsünk azon megpróbáltatásokból, melyeket gyermekek kénytelenek elszenvedni. Vajon Ukrajnában mi a helyzet jogvédelmükkel?

– Ukrajna is csatlakozott az ENSZ Gyermekjogi Konvenciójához. Érvényesülnek-e a kiskorúak jogai és van-e, aki betartassa azokat?

– Jelenleg több olyan törvény van hatályban és számos program működik, melyek a gyerekek jogvédelmét szavatolják. Ilyen többek között a családon belüli erőszak megelőzését, a kötelező oktatást garantáló jogszabály. Azért építették ki a szociális szolgálatok hálózatát, azért vannak az iskolai pszichológusok, hogy foglalkozzanak a nehéz sorsú, mentális problémákkal küzdő, szenvedélybeteg, hiperaktív, törvénysértést elkövető stb. gyerekekkel. Sajnos, nálunk ma még a társadalom nem felkészült a kérdés kezelésére, alacsony a nevelés kultúrája. Bár papíron a legenyhébb fenyítés is tilos, nálunk senki sem botránkozik meg azon, ha egy anyuka az utcán jól elnáspángolja fiát, amiért például Németországban akár büntetés jár.

– A jelenlegi gazdasági, szociális körülmények mellett milyen jövőt jósol csemetéinknek?

– Voltak rosszabb, nehezebb idők is. Az, hogy mennyire sikeres, elégedett felnőtt válik egy gyerekből, az elsősorban szüleitől, pszichológiai felkészültségüktől függ, nem pedig anyagi helyzetüktől. Épp ezért fontos, hogy a szülői szerepet is tanuljuk, amennyiben azt szeretnénk, hogy gyermekünkből magukat és környezetüket tisztelő, mások jogait elismerő felnőttek váljanak.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó