2010. június 1., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 78. (941.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Gyökerek
Házunk tája
Sport
Szemünk fénye

Szemem fénye, életem értelme. Napsugaram, kincsem, vigaszom, bogaram, szívem gyökere. Mindenem. Nyelvünk ezer meg ezer szebbnél szebb kifejezést kínál arra, hogy kifejezzük, mit jelentenek számunkra gyermekeink. A legtöbbet, amit az élettől kaphatunk, sokunk számára életünk főművei. A gyermeknevelés fáradtságosan gyönyörűséges élethivatás. A gyermek csiszolatlan gyémánt, s csak rajtunk múlik, briliánssá válik-e.

 Ám gyermeknek lenni sem könnyű manapság. Olyan világban élünk, ahol nehéz szétválasztani a jót a rossztól, ahol rohanás az élet, nincs idő semmire. Kevés figyelem jut a gyermekekre is, hisz forognia kell a mókuskeréknek, a pénz diktál. Pedig amit most elmulasztunk, azt már sosem tudjuk pótolni. A pici első szavát, az első lépéseket, az első ákombákomot csak egyszer élhetjük meg. Számtalan olyan apró mozzanat van gyermekünk életében, amiről nem szabadna lemaradnunk. A gyermeknevelés időigényes munka, mely rengeteg odafigyelést és szeretetet igényel.

Szeretettel nevelni hosszú távon jó befektetés. Így válik magabiztos, okos, nyílt szívű felnőtté gyermekünk, aminél többet igazából egyetlen szülő sem szeretne. Csak legyen boldog és egészséges! Hányszor elmondjuk, de vajon mindent megteszünk érte? Mert nemcsak a testi, de a lelki egészség is fontos. Ha ez megvan, a boldogság már jön magától.

A gyermeknap kiváló alkalom arra, hogy ne csak kényeztessük, ünnepeljük csemetéinket, de arra is, hogy magunkba nézzünk, vajon valóban a legjobbat akarjuk-e nekik? Nincs az a pénz, az a drága ajándék, ami pótolná a vele eltöltött időt. Drága időnket bátran pazaroljuk mindennél drágább gyermekeinkre. És ne csak az év egy napján.

Kárpátalján a lakosság egyötöde tizenöt évnél fiatalabb.

Megyeszerte is több rendezvényre került sor a világnap alkalmából. Munkácson tizenkét éve hagyomány, hogy a stadionban fesztivált, versenyeket szerveznek.

– Idén a nagycsoportosok képviselik a magyar óvodát, remélhetőleg színvonalasan. Már nagyon várják a fellépést. lelkesen próbálták a műsorszámokat – mondta Csepák Marianna, a gyermekintézmény igazgatója.

A nagyszőlősi járási Tiszabökényben már túl vannak az ünneplésen. Mint azt Kátra Jolán vezetőnőtől megtudtuk, az esemény családias légkörben zajlott.

– Szendvicset készítettünk, volt üdítő, és lufikkal díszítettük fel az óvodát. A gyerekek ennek is nagyon örültek, önfeledten játszottak, táncoltak, egyszóval jól érezték magukat.

A világ számos országában ünnepelt nemzetközi gyermeknap célja a jótékonyságin túl az, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira. A nemzetközi napon kívül létezik számos más gyermeknap is. Szeptember 20-át jelölte ki például az UNICEF a gyermekek világnapjának. November 20-a a gyermekek jogainak világnapja, augusztus 4-e a bennszülött gyermekek napja. Az eltűnt és bántalmazott gyermekek napját pedig egy 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt kisfiú emlékére hozták létre.

A nagy nemzetközi szervezetek ajánlásaitól függetlenül is tartnak gyereknapokat szerte a világban.

Indiában november 14-én van gyereknap. Japánban 1948 óta nemzeti ünnep és egyben munkaszüneti nap, amit május 5-én tartanak.

Argentínában augusztus második vasárnapja a gyermeknap, Brazíliában október 12., Chilében augusztus első vasárnapja, Kolumbiában április utolsó hétvégéje, Peruban október 14, Mexikóban április 30-a, Kubában július harmadik vasárnapja a kicsinyeké.

KISZó-összeállitás

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó