2010. május 29., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 77. (940.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
A nemzet győzelme

Mi tagadás, jóleső érzés volt, hogy a magyar Országgyűlés megszavazta a határon túli magyarok kettős állampolgárságát. A döntés valahol feledtette, hogy húsz évet kellett várni az ünnepélyes, felemelő, sokak szemébe tán még könnyet is csaló pillanatra, és ha lassan is, de begyógyíthatja 2004. december 5-ének léleküszkösítő sebét. Rendkívül fontos, hogy a törvénymódosítás moldvai csángó testvéreink számára is lehetővé teszi az állampolgárság felvételét. Számukra ez a lehetőség nem 1920, illetve 1945, hanem már évszázadok óta nem adatott meg.

A döntés össznemzeti ügy volt. Jelentősége, fontossága, szimbolikus és szakrális ereje vitathatatlan. Épp ezért helytelen az a megközelítés, hogy – elsősorban a felvidéki választási kampány miatt – talán helyesebb lett volna későbbi időpontra halasztani. Mint ahogy az a kérdés is, hogy – egyéni kérelem alapján – tulajdonképpen mit is ad a határon túli közösségeknek? Magyar állampolgárságot.

S ugyebár arról sem kellene megfeledkezni – még ha a mai világban sokszor nem ez a "természetes" –, hogy az életben vannak olyan dolgok, amelyek nem pénzben mérendők. A magyarok magyar állampolgársága ilyen. Akkor is, ha lesznek különböző előnyös velejárói. Akkor is, ha nem.

S az életben olyan dolgok is vannak, amelyek nem a pártpolitikai érdek szerint mérendők. A magyarok magyar állampolgársága ilyen. Akkor is, ha szavazati joggal jár majd. Akkor is, ha nem.

És igen, az életben bizony még mindig vannak olyan dolgok, amelyek emberi, nemzeti értékek szerint mérendők. A magyarok magyar állampolgársága ilyen. Aki a közösségből megkérdőjelezi az értelmét, az kétségtelenül élhet azzal a vitathatatlan jogával, hogy egyszerűen nem igényli. Mások jogát a lehetőségre ugyanakkor nem kérdőjelezheti meg. Hogy úgy mondjam, nem volna demokratikus. És ez is vitathatatlan.

A kettős állampolgárság bevezetése nem egyik vagy másik politikai erő, hanem a nemzet győzelme. A módosítással nem egy új jogszabály, hanem az összefogás törvénye született meg.

Új korszak kezdődik.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó