2010. május 29., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 77. (940.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Kettős állampolgárság: a java csak most kezdődik

A kettős állampolgárságról meghozott magyar parlamenti döntés várható következményeit boncolgatja mindenki. Az első reakciókon és az első dührohamon – a szlovák válaszlépésre gondolunk – már túl vagyunk. Van aki történelmi pillanatról, más felesleges sietségről és súlyos következményekről beszél. A vezető magyarországi lapok különféle aspektusokban világították meg a kérdést, mi pedig a legérdekesebb elemekből válogattunk. Összeállításunkból sok egyéb mellett kiderül, ha ismét népszavazás döntött volna, tízből hatan mondtak volna igent.

A kárpátaljaiak járhatnak a legjobban

A Népszabadság azzal kezdi, hogy az állampolgárság könnyített megszerzésének két azonnali következménye lehet: a magyar útlevél megszerzése és a magyarországi letelepedés lehetősége. Az uniós polgárok (tehát a Romániában, a Szlovákiában és a Szlovéniában élők) számára ez nem jelent különösebb előnyt, hiszen ők az EU-n belül eddig is szabadon mozoghattak. Az Európai Unión belül Horvátország és Szerbia polgárai is vízummentesen utazhatnak, így a magyar úti okmány az ottani magyarság számára sem fontos kérdés. Ha azonban valaki Magyarországon kíván letelepedni, esetleg az unión belül akar másutt boldogulni, annak jól jöhet a magyar útlevél.

A törvénymódosítás a kárpátaljai magyarság életében hozná a legjelentősebb változást, állapítja meg a legnagyobb példányszámú magyarországi országos politikai napilap, mert a magyar útlevél számukra az EU-tagállamok közötti szabad mozgás lehetőségét teremtené meg. Ukrajna azonban nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét, vagyis: aki magyar szeretne lenni, (elvileg) elveszíti ukrán állampolgárságát, és ezzel saját otthoni egzisztenciáját teheti kockára.

Az idézett lap összeállítása kitér arra is, hogy a magyar alkotmány szerint nincs kétféle állampolgárság, de az egyes emberek jogai és kötelezettségei között a törvények különbséget tesznek attól függően, hogy valaki életvitelszerűen Magyarországon vagy külföldön tartózkodik. Például az ingyenes közszolgáltatások jelenleg kizárólag azokat illetik meg, akik Magyarországon élnek. Ilyen többek között a térítésmentes egészségügyi ellátás, az ingyenes közoktatás vagy az önkormányzatok által nyújtható támogatások sora. Akad még egy jelentős különbség: a választójog. Az alkotmány szerint ez valamennyi magyar állampolgárt megilleti ugyan, ám más törvények alapján csak az szavazhat, aki Magyarországon lakóhellyel rendelkezik. Ezt a megkülönböztetést eddig az Alkotmánybíróság sem vitatta. Elvileg nem zárható ki persze, hogy a kétharmados többség birtokában a Fidesz átírja a választójog szabályait is, de nemzetközi bonyodalmakhoz vezethetne, ha valaki e jogával egyszerre két országban is élhetne.

Történelmi reggel – ezekkel a szavakkal méltatta a törvény elfogadását Semjén Zsolt. A KDNP elnöke, nemzetpolitikáért felelős kijelölt miniszterelnök-helyettes közölte, soha nem látott nemzeti egység jött létre annak érdekében, hogy "a határon túli magyar testvéreink közjogi értelemben is a nemzet részei legyenek". Ezután nincs első- és másodosztályú állampolgár, "egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság van". Kijelentette, továbbra is csak az szavazhat, aki magyarországi lakcímmel rendelkezik, vagyis a mostani törvénnyel a határon túl élő magyarok nem kapnak választójogot. Semjén úgy vélte, semmiféle etnikai vagy egyéb diszkrimináció nem szerepel a törvényben, amely szerinte semmilyen európai, nemzetközi fórumon nem támadható.

Három aggálya van a szocialistáknak

Mesterházy Attila – aki igent mondott a törvényre – a szavazás után kijelentette, a jogszabály elfogadásával kapcsolatos problémákért a Fidesz-kormány lesz a felelős. A szocialisták frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy pártja a tervezet benyújtása óta kérte, halasszák el a voksolást, mert Szlovákiában választások zajlanak, és ez a törvény segíti a szlovák nacionalisták törekvését, illetve gyengíti a magyarokat képviselő pártok helyzetét. Úgy vélte, a törvényt nem készítették elő kellőképpen, így nincs összhangban más jogszabályokkal, például a kedvezménytörvénnyel. A legnagyobb ellenzéki pártnak három aggálya van a törvénnyel kapcsolatban: az időzítés, és az előkészítetlenség mellett az, hogy nem egyeztettek róla a határon túli magyarokkal, valamint a szomszédos országokkal. Ennek ellenére az MSZP frakció többsége támogatta a javaslatot, mert úgy ítélték meg, hogy ez szimbolikus gesztus. A törvényt Mesterházy szerint azért tudták támogatni, mert nem érinti a választójogot, olvasható a Népszavában. Mint mondta, ehhez a jövőben is ragaszkodni fognak.

Ugyanakkor három szocialista honatya nemmel szavazott, egyikük Gyurcsány Ferenc volt, aki mint emlékezetes, a rosszemlékű 2004-es népszavazáson is a "nem" egyik legfőbb pártolója volt. Az MTI-nek adott interjújában kifejtette, azért sem szavazta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt, mert szerinte ez akarva-akaratlanul "egy rosszízű külpolitikai diktátumként" látszik a régió más országaiból, függetlenül attól, hogy a törvény egy valóságosan létező történelmi sebet szeretne fertőtleníteni. Persze – ha nincsen szerencsénk – akkor ehelyett további fertőzést fog okozni, indokolt a volt kormányfő.

Nem lesz ijedős az új magyar kormány

A leendő külügyminiszter szerint ugyanakkor "semmiféle biztonságpolitikai kockázata nincs a kettős állampolgárságnak". Martonyi János azt is közölte, az ügyben teljes az egyetértés a magyar parlament, a jövendő kormány és a köztársasági elnök között. Minderről azután beszélt, hogy felkereste Sólyom László köztársasági elnököt a Sándor-palotában. Martonyi a Népszava kérdésére elmondta: a magyarok ellen irányul a szlovák parlament azon válaszdöntése, hogy automatikusan megfosztaná a szlovák állampolgárságtól azokat, akik egy másik nemzet állampolgárságát igénylik. A leendő kormány megteszi a szükséges lépéseket, hogy a szomszédos ország parlamentje újragondolja e döntését – tette hozzá, de nem részletezte, hogy ezt mégis miként gondolják. Közölte még, ha megalakul az új szlovák kormány, készen állnak vele a párbeszédre. Martonyi egyébként arról tájékoztatta az államfőt, hogy Szlovákián kívül minden ország Budapest belügyének tekinti a kérdést, és nem emelnek ellene kifogást. Kiszivárgott, Ukrajna vonatkozásában nemcsak Kosztyantin Hriscsenko külügyminiszterrel egyeztetett Martonyi, mikor múlt héten Kijevben járt, hanem úgy tudjuk, Mikola Azarov kormányfővel is találkozott, aki hallgatólagosan tudomásul vette a magyar fél elképzeléseit ebben az ügyben.

Pozsony büntetni fog

Az teljesen egyértelmű, hogy a magyar parlament által 97 százalékos többséggel elfogadott jogszabály ellen Szlovákia várhatóan a továbbiakban is hisztérikusan fel fog lépni. A pozsonyi parlament gyorsított eljárással máris elfogadta a szlovák állampolgárságról rendelkező törvény módosítását, amely július 17-től lesz hatályos. Vagyis a Szlovákia önrendelkezési jogát és függetlenségét 1992-ben kikiáltó nyilatkozat évfordulójától. A jogszabály szerint az a polgár, aki saját kérelme alapján megkapja a kettős állampolgárságot, köteles bejelenteni a lakóhelye szerint illetékes körzeti vagy járási hivatalban. Ha a bejelentést nem teszi meg, akkor 3319 eurós büntetéssel sújtják. Egyébként pedig azonnal elveszíti a szlovák állampolgárságát. Egyúttal elbocsátják őt olyan munkahelyekről és pozíciókból (állami hivatalok, rendőrség, tűzoltóság és más helyek), ahol a szlovák állampolgárság szükséges az alkalmazáshoz. Az ilyen személy nem választható meg közéleti tisztségbe, és megszűnik a választójoga is. A törvény alól kivételt képeznek a vegyes házasságban élők, illetve az ilyen családokban született gyermekek.

Robert Fico kormányfő ismét arrogánsnak nevezte a Fidesz viselkedését, amiért minden szlovák tárgyalási javaslatot elutasítottak. – Mi az utolsó pillanatig vártunk a válaszlépéssel, de miután a magyar Országgyűlés elfogadta a módosított jogszabályt, lépnünk és határozottan védekeznünk kell. Sajnálom Szlovákia magyar nemzetiségű polgárait, akiknek az érzéseivel visszaélnek a budapesti képviselők. Felszólítom őket, hogy ne engedjenek a zsarolásnak, a magyar állampolgárság semmit sem nyújt, viszont a kettős állampolgársággal sokat veszíthetnek – szögezte le. Ezután éles szavakkal bírálta Csáky Pált, aki bejelentette, hogy a Magyar Koalíció Pártjának képviselői is kérik majd a kettős állampolgárságot, miközben a szlovákról nem mondanak le. – A pozsonyi parlamentben nem ülhetnek olyan személyek, akik a Magyar Köztársaságnak esküdnek hűséget, ezért ebben az ügyben is lépnünk kell – közölte a miniszterelnök.

KISZó-összeállítás

Az abház példával riogat a Die Presse

Két gyújtogató a Duna mentén címmel kommentárt közölt az állampolgársági törvény módosításáról a bécsi Die Presse mértékadó lap.

A konzervatív osztrák lap szerint a kettős állampolgárság bevezetésével Orbán Viktor csak bátorítja a "baloldali populista" Robert Fico szlovák miniszterelnököt. "Az ember azt gondolná, hogy Magyarország erős emberének, Orbán Viktornak van elég más gondja" – fogalmazott a szerző. Amilyen katasztrofálisnak festette le a szocialisták által hátrahagyott szociális és gazdasági örökséget, nagy buzgalommal kellene munkálkodnia az ország talpra állítását célzó reformterveken. De a jelek szerint egyedül az állampolgársági törvény módosításán dolgozott, amely így lehetővé tenné a szomszédos országokban élő összes magyar nemzetiségűnek a magyar állampolgárság megadását – írta a cikk szerzője.

Az ilyen kettős állampolgárság gyakorlata már sok esetben szült rossz vért, például a Dél-Oszétiában vagy Abháziában kiállított orosz útlevelek. Nézete szerint rossz vért szül Magyarország szomszédainak körében is, noha Budapest kitartóan állítja, hogy csak Szlovákia csinál problémát belőle, s hogy Romániában, Szerbiában, Ukrajnában vagy Ausztriában nincsenek vagy alig vannak fenntartások.

Még ha így volna is, Orbán Viktor nagyon jól tudja, milyen hiperkényes téma a szlovákiai magyar kisebbség kérdése, s hogy Szlovákiában júniusban választások lesznek. Az ottani nacionalisták a magyar témával akarnak pontokat szerezni a választóknál, a baloldali populista Robert Fico éppúgy, mint a "magyarfaló" Jan Slota. Vajon Orbán kettejükkel együtt folyamatosan napirenden akarja tartani a szomszédságvitát, hogy mindnyájan elterelhessék a figyelmet az igazi problémákról? – tette fel a kérdést a Die Presse.

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó