2010. május 29., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 77. (940.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Kárpátalja: válság után pangás?

A múlt év első négy hónapjához képest nem nehéz jobb gazdasági teljesítményt produkálni, ám a beérkezett statisztikai adatok összesítése alapján ez nem minden területen történt meg. Némi fény ugyan mutatkozik az "alagút" végén, ám ezt legfeljebb csak az első lépéseknek tekinthetjük a gazdasági válságból történő kilábalás útján.

Ipar

2009 első négy hónapjának mélyrepülése után idén január–áprilisban Kárpátalja iparában jelentős fellendülés tapasztalható. A növekedés 30,7 százalékos. Márciushoz képest áprilisban azonban 1,8 százalékkal csökkent a termelés. Ellenben ha a két év áprilisi teljesítményét vetjük össze, akkor idén 35,9 százalékos a bővülés.

Mezőgazdaság

A farmergazdaságok és egyéb mezőgazdasági társulások összességében 1,7 százalékkal teljesítettek gyengébben az idén, mint az előző év első négy hónapjában. Ezen belül a mezőgazdasági vállalkozások hozamai közel egyharmadával estek vissza. Egyedül a magántermelők tartották a lépést, szinte úgy produkáltak, mint tavaly, teljesítményük mindössze 0,1 százalékkal csökkent. Az idén több sertést, juhot, kecskét és baromfit gondoznak a gazdák, ugyanakkor csökkent a szarvasmarha-állomány.

Tőkebefektetés

Kárpátalja építőiparába a tárgyalt időszakban közel kétszázkilencvenmillió hrivnyát ruháztak be, amelynek túlnyomó többsége, azaz 85,8 százaléka, vagyis kétszáznegyvennyolcmillió állami tőke.

Építőipar

Az év első négy hónapjában valamivel több mint hetvenezer négyzetméter alapterületű új lakást adtak át a megyében, ami harminc százalékkal haladja meg a múlt évi teljesítményt. Az építőipari vállalatok negyvenhatmillió hrivnya értékű munkát végeztek, ami 45,1 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt év hasonló hónapjaiban.

Közlekedés

A megye közlekedési vállalatai egymillió-száznyolcvannégyezer tonna terhet és 19,2 millió utast szállítottak az év első négy hónapjában. 2009-hez képest az előbbinél 10,1 százalékos a növekedés, az utóbbinál viszont 17,2 százalék a visszaesés.

Árucsere-forgalom

Az év háromhavi adataival ellentétben e téren helyreállt a "világ rendje", az import újra meghaladja az exportot. Kárpátalja négy hónap alatt 210,2 millió USD értékű árucikket exportált és 229,3 milliót importált. A bővülés 2009 hasonló időszakához képest 20,2, illetve 41,4 százalékos. Idén a megye gazdaságába 5,2 millió dollár külföldi tőke áramlott.

Kiskereskedelem

A megye kiskereskedelme kétmilliárd-kilencszázhetvenötmilliós forgalmat bonyolított le január–áprilisban, ami 5,3 százalékkal marad el az elmúlt év hasonló időszakának teljesítményétől. Az értékesített áruféleségek huszonkét százaléka volt közszükségleti cikk.

Árindex

A megyei árindex áprilisban 99,9 százalékos volt az országos 99,7 százalékkal szemben, az ipari termékek gyártóinál ugyanez 99,6 százalék.

Bérek

A megyei átlagkereset áprilisban 1611 hrivnya volt, ami 5,4 százalékkal több mint márciusban volt. A fizetések vásárlóértéke az áremelkedések következtében az év első négy hónapjában 16 százalékkal csökkent a múlt év utolsó negyedévéhez képest, ugyanakkor márciusban 5,3 százalékkal nőtt a márciusihoz viszonyítva.

Népesség

A május elsejei adatok szerint Kárpátalján egymillió-kétszáznegyvenötezer-kétszáz fő él. Ez év első két hónapjában a természetes szaporulatnak köszönhetően 345 fővel gyarapodott a megye lakossága.

Mihajlo Bilej,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó