2010. május 29., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 77. (940.) szám
CímlapMagunkrólLinkekHirdetésArchívumÉlet-JelVitamin+ Főszerkesztő
Publicisztika
Aktuális
Hágón, határon innen
Hágón, határon túl
Árny-oldal
Mozaik
Sport
Belvízgondok Gáton

Az elmúlt időszak heves esőzései akárcsak megyeszerte, a Beregszászi járás több községében is komoly problémákat okoztak. Gáton a mezőgazdasági területek jelentős része víz alá került. A bel- és árvízproblémákról Lőrinc Béla polgármestert kérdeztük.

– Milyen bajokat okozott a belvíz a környéken?

– A közelmúlt esőzéseinek következtében megnövekedtek a belvíz által borított területek. A Mérce-csatorna már nem tudja befogadni a vizet a földeket övező árokrendszerből. Utoljára az 1980-as években volt ilyen magas vízállás. Az esőzések következtében 250 hektár került víz alá.

– Mi a helyzet jelenleg?

– Az ár levonulóban van. Elsősorban a Mérce bal partján lévő 56 hektáros, Kupik mező jelentős részét borítja még belvíz, ami gyakorlatilag a Fekete-mocsár része. A Zrínyi és a Puskin utca lakóinak háztáji területei vannak itt. A falu költségvetése nem teszi lehetővé a kártérítést, így a lakosok csak magukra számíthatnak. Az adott területen nincs alagcsövezés, ugyanakkor sáncok határolják.

– Be van vetve a terület?

– Ezeken a földeken elsősorban szántóföldi kultúrákat termesztenek.

A tavasziak vetését mindössze 60 százalékban tudták elvégezni. A munkálatok folytatását nehezíti, hogy az átázott talajra gépekkel nem lehet rámenni. Igazából nem tudom megmondani, melyik gazda járt rosszabbul az idén: aki nem érkezett bevetni a földjét, vagy akinek a vetése víz alá került és bizonytalan, hogy az eddigi befektetése megtérül-e?

– Milyen kárelhárító intézkedéseket foganatosítottak?

– Többen összefogtak annak érdekében, hogy az elvezető árkok és csatornák kitisztításával elősegítsék a víz levonulását. Erre a községi tanács is felszólította a lakosságot, mert a magas talajvízszint következtében a szennyvízülepítők is tele vannak, ami további problémákat okoz.

Korábban az Izsnyéte felőli oldalon hosszú évekig el volt dugulva egy átjáró. Ezt a problémát tavaly sikerült megoldanunk két nagyobb átmérőjű cső lefektetésével. Ma már ott sokkal mérsékeltebbek az ár- és belvízgondok.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2010 Kárpáti Igaz Szó